SHERPAZ.nl

Technieken Materiaal

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 354 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Branders Handgereedschap Tenten Touw
Tokkel
 
 
Soorten Tentmateriaal Eigenschappen Aanschaf Maken
 
Tenten kies je ten dele ook op het materiaal waaruit ze vervaardigd zijn. Ten dele omdat de beste materialen ook het duurst zijn. Ieder materiaal heeft voor en nadelen, vaak bepaald, door z'n toepassing.
 
Stokken
Alle krachten die op een tent komen te staan door gewicht van het doek en de elementen (wind, regen) worden, door het doek, overgedragen op de stokken. De stokken kun je dus zien als het skelet van een tent wat sterk en duurzaam moet zijn. Een andere voorwaarde, vooral bij kleinere tenten, is dat tentpalen niet te zwaar zijn. Een hike lopen met een heftruck in je rugzak is géén optie.
 
De meest voorkomende materialen voor tentstokken zijn:
Glasvezel Glasvezel is minder sterk en dus moeten de stokken dikker uitgevoerd worden. Glasvezel wordt toegepast in de goedkopere tenten.
Aluminium Vooral in stokkententen zul je aluminium stokken aantreffen. De stokken zijn sterk en bestand tegen doorbuigen. Het nadeel van aluminium is dat het relatief zwaar is.
Koolstof Als buigbare stok, meest koepeltenten, kun je het beste de koolstofvezel hebben, deze zijn licht van gewicht en zeer sterk. Momenteel wordt koolstofvezel voornamelijk toegepast in duurdere tenten.
 
Onderhoud stokken
Aan je tentstokken kun je vrij weinig onderhoud plegen. Bij deze natuurlijk wel een overzichtje:
Controleer of de kunststof einddoppen nog goed vast zitten en verwijder braamvorming (evt nieuw los verkrijgbaar).
In aluminium tentstokken kunnen klinknageltjes zitten, welke bij slijtage het tentdoek kunnen beschadigen.
Wanneer er elastiek door je stokken loopt controleer dan jaarlijks of dat de elastiek niet poreus geworden is. (knapt bij belasting)
 
Tentdoek
Naast het krachtenspel wat er, tijdens gebruik, op tentdoeken komt te staan, zijn er meer eisen te stellen aan het doek van je tenten. Zo zal gewicht van belang zijn maar ook levensduur en ventilatie.
 
Overzicht tentdoeken:
Katoen Katoen is het materiaal dat het beste beschermt tegen schadelijke UV-stralen, heeft een isolerende werking en is een zeer stevige stof. Hiernaast is de ventilerende werking van katoen een goede reden om een tentdoek van katoen te kiezen.
Katoen heeft echter ook nadelen, het neemt immers vocht op en houdt dit vast. Na een overnachting in een katoenen tent zal deze klam (zwaar van vocht) zijn. Dit maakt katoen minder geschikt voor trekkerstenten.
Nieuwe katoenen tenten kunnen in de eerste regenbui lekken, dit is géén slechte tent maar een eigenschap van katoen. Voor katoen geldt ook dat je een natte tent niet aan de binnenzijde aan moet raken. Het punt dat je aanraakt zal (tijdelijk) water door gaan laten.
Nylon Nylon is een dun en lichtgewicht vezel dat veel goede eigenschappen in zich draagt. Zo is nylon bijzonder licht van gewicht en is het makkelijk op te vouwen. Daar staat echter tegenover dat nylon je minder goed beschermt tegen UV-straling en dat het van zichzelf niet waterdicht is. Dat laatste wordt echter opgelost door een coating die over de stof wordt aangebracht. Hierbij gaat het dan vaak om een PU (poly urethaan) of Siliconen coating. De siliconen coating zorgt tevens voor een betere bescherming tegen UV-straling en is iets elastischer dan de PU-coating. Dat komt mede omdat siliconencoating koud wordt aangebracht en daardoor ook je tentdoek sterker maakt (door de rekbaarheid).
Polyester Polyester is net als nylon een kunstof vezel die van zichzelf niet waterdicht is. Ook bij een polyester doek is er dus sprake van een extra coating om vocht buiten te houden. Polyester biedt je wel meer bescherming tegen UV-straling dan het nylon. Daar staat echter tegenover dat polyester minder sterk is dan nylon, en daardoor vaak iets zwaarder wordt toegepast om de juiste sterkte te verkrijgen. Het is dan ook (zeker bij koude weersomstandigheden) minder goed op te vouwen dan nylon.
Ripstop Ripstop is geen speciale stof, maar een speciale manier van weven. Bij ripstop wordt er namelijk om de paar milimeter een extra dikke draad in de stof opgenomen. Daardoor ontstaat een soort ruitjes netwerk. Dit netwerk beschermt je tentdoek beter tegen scheuren, simpelweg omdat de dikkere draden van sterkere kwaliteit zijn. Meestal zijn tenten die zijn afgewerkt op de ripstop-wijze wel wat duurder in prijs.
 
Onderhoud tentdoek
Opslag Een tent nat opslaan is altijd slecht, ongeacht het soort doek van de tent, kunststof of katoen. Als het niet anders kan, zorg dan dat de tent na het inpakken zo snel mogelijk weer uitgehangen kan worden. Wanneer een nieuwe katoenen tent voor het eerst nat wordt is het zaak deze niet alleen uit te hangen maar volledig op te zetten en hem ongeforceerd te laten drogen. Het laatste omdat het tentdoek na de eerste regen, tijdens het drogen wil samentrekken (krimpen), het afspannen van een tent voorkomt dit.
Reinigen Gebruik, bij voorkeur, geen wasmiddelen om het tentdoek te reinigen. Probeer zo lang mogelijk alleen met water en een (niet al te harde) borstel moddervlekken en vogelpoep te verwijderen. Na reinigen de tent op een natuurlijke wijze laten drogen, dus niet in de droger, als ie daar al in past. Zeker geen hete föhn of verwarmingselementen.
Impregneren Na verloop van tijd kan het gebeuren dat u de tent opnieuw wil impregneren, de meeste materialen leveren op den duur in op waterdichtheid. Dit geldt, hoewel minder, ook voor katoen. Laat u door de leverancier van uw tent informeren over het juiste impregneermiddel en hoe hiermee om te gaan.
 
cookieassistant.com