SHERPAZ.nl

Technieken Materiaal

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 301 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Branders Handgereedschap Tenten Touw
Tokkel
 
 
Soorten Tentmateriaal Eigenschappen Aanschaf Maken
 
Met de kennis uit de vorige hoofdstukken kun je al een goede tent kiezen maar waar let je op bij het aanschaffen van een tent.
 
Capaciteit
Bepaal eerst hoeveel mensen er in je tent zullen moeten gaan slapen. Vraag jezelf daarna af of je extra ruimte nodig gaat hebben om bijvoorbeeld je rugzak of ander materieel op te slaan. Als dit het geval is dan is het verstandig 1 of 2 personen toe te voegen aan de benodigde capaciteit.
 
Bescherming
Bepaal vooraf welke graad van bescherming je wilt voor je Tent. Als je verwacht in barre weersomstandigheden terecht te komen, dan zal je een 4-seizoens tent nodig hebben. Voor minder zware omstandigheden kan je voor een 3- of 2-seizoens Tent kiezen. Er zijn vele verschillende vormen, en om erachter te komen welke soort je wilt moet je jezelf bedenken in welke weersomstandigheden je terecht komt:
Wind Zoek naar een stugge cunstructie en een sterk frame met meerdere scheerlijnen. Tevens is het handig als de tent een aerodynamische vorm heeft. Tunneltenten, boog- en koepel-tenten zijn het best voor winderige omstandigheden.
Vocht Zoek naar een tent met een dubbele coating, een afgedekte rits en een onderzeil dat rondom aan de randen omhoog staat. Condensatie is een probleem, let op dat de tent voldoende kan ventileren. Naar ervaring vindt ik het makkelijk als een eventuele binnentent te plaatsen is nadat de buitentent is opgebouwd.
Sneeuw Kies voor een Tent met felle kleuren, zoals oranje en geel. Hierdoor valt de tent op in de sneeuw en de kleuren hebben een positief effect op je gemoedstoestand (belangrijk bij langer verblijf in de tent). De Tent moet sneeuwflappen hebben, en een serie ventilatiegaten die ventilatie garanderen, zelfs als de tent gedeeltelijk ingesneeuwd is. Speciale sneeuwharingen is een verstandige optie. (scheerlijnen kunnen ook aan andere voorwerpen verbonden worden welke je in laat sneeuwen.)
Zon Kies een tent die UV bestendig en werend is, en waarbij het Tentdoek licht van kleur is.
Insecten Zoek een Tent met een volledig afgesloten Binnentent, zodat de insecten buitengesloten zijn.
Bodem De bodemomstandigheden bepalen wat voor soort haringen je nodig hebt. Kies bij sneeuw voor speciale sneeuwharingen. Gebruik T-haringen voor mulle en losse ondergrond. Bij vochtige bodem is wederom het opstaande grondzeil van belang.
 
Materialen
De gebruikte materialen bepalen de kwaliteit van je tent, hiernaast zijn de meeste zaken logica. Waar dien je extra op te letten:
Stokken Deze moeten licht en sterk zijn. Bij huidige tenten eigenlijk altijd goed voor kampeergebruik. Stokken die door het buitendoek te halen zijn verdelen hun belasting beter dan die waar het doek met haakjes aan de stok hangt. De eerste manier geniet de voorkeur.
Doek Te bepalen naar het doel waar je de tent voor koopt. Voor comfort en slijtvaste tenten zou ik katoen kiezen. Wanneer het gewicht en of omgevingen met hoge vochtpercentages betreft zou ik kiezen voor meerlaags kunststof gecoate tenten. Overnachten op hoogte is een voorbeeld van verhoogd risico op veel wind. Neem bij deze toepassingen altijd ripstop. Ontstane beschadigingen scheuren niet verder door.
Naden Controleer de naden extra goed, omdat dit vaak de zwakste plekken bij een tent zijn. Een dubbel stiksel, tape (band achter stiksel) en één of meer lagen coating zijn belangrijke aandachtspunten.
Gewicht Vooral als je gaat hiken moet je een lichte tent nemen, maar hij moet nog wel de benodigde bescherming bieden. Lichtgewicht Tenten met een hoge kwaliteit zijn technische hoogstandjes die erg duur zijn, maar die ook vaak lang meegaan.
Ritsen Wat bij tenten meestal vergeten wordt is het belang van een goede rits. Een rits waarvan de tanden bij lichte belasting ontgrendelen doet afbraak aan de volledige tent. De beste ritsen zijn van YKK je vindt dit terug op het lipje aan de sluiter.
 
cookieassistant.com