SHERPAZ.nl

Technieken Materiaal

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 459 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Branders Handgereedschap Tenten Touw
Tokkel
 
 
Soorten Tentmateriaal Eigenschappen Aanschaf Maken
 
Iedere tent heeft, door model en toegepaste materialen, specifieke eigenschappen. Het gebruiksdoel waar je de tent voor in gaat zetten zou je tentkeuze moeten bepalen.
 
Gewicht
Zeker wanneer je gaat hiken zal gewicht een bepalende factor zijn in je keuze van tent. Een zelfdragende tent kan ook verankerd worden aan natuurlijk aanwezige obstakels. (denk aan stenen of bomen) Hierdoor kun je haringen (die een groot deel van het gewicht bepalen) overbodig maken.
 
Bescherming tegen wind, regen en sneeuw
De krachten die het tentdoek kan verwerken voordat het scheurt is hierin zeer bepalend. Echter een zeer hoog kwaliteit doek met een slechte rits geeft altijd nog een slechte tent.
 
Stabiliteit in de wind
De contructie van de tent bepaald grotendeels hoe bestendig een tent is tegen de winddruk. Een stokkentent die voor zijn stabiliteit afhankelijk is van doek, scheerlijnen en haringen is hierin het minst betrouwbaar.
 
Duurzaamheid
De sterkte van de stof en de stokken (evt frame) bepalen een groot deel van de duurzaamheid. Bij kunststof tenten dien je er rekening mee te houden dat de kunststof af breekt door UV-straling.
 
OpzetMoeilijkheid
De moeite die het kost om een tent op te zetten verschilt per tent. Vooral onder barre omstandigheden kan een relatief makkelijke tent opeens te moeilijk worden.
 
Ruimte
De ruimte in de tent. Dit wordt, door fabrikanten, vaak weergegeven in het aantal mensen dat erin past. De fabrikant zal in deze weergave géén rekening houden met bepakking. Stem de grootte van een tent altijd af op het aantal personen door het te proberen.
 
Kleur
De kleur van de tent bepaalt de kleur en de hoeveel licht die in de tent binnenkomt. Als de zon gaat schijnen is het verstandig een oranje, grijze, groene of blauwe tent te nemen. Geel en wit zijn het beste als je zachter licht in de tent wilt. Als je de sneeuw in gaat is het verstandig een felle kleur te kiezen. Door langer verblijf in een tent kan de kleur inwerken op je gemoedstoestand.
 
Ventilatie
Condensatie is een eeuwenoud probleem in tenten. Tenten met dubbelzijdige wanden (waterdichte buitentent en een ventilerende binnentent) geven de beste bescherming tegen condensatie. Tenten met een enkelzijdige wand gebruiken vaak ventilatiegaten, gaas, en waterdichte maar ventilerende stoffen om hetzelfde effect te verkrijgen.
 
Kosten
Dure tenten zijn kwalitatief vaak beter maar bij deze een overweging:
Scouts zijn vaak mensen die bij scouting leren kamperen en nog niet op de hoogte zijn van kosten, omgang of onderhoud. Met dure tenten kun je jullie leden de eerste jaren kwaliteit bieden. De afschrijvingstermijn van een goede en dus dure tent is dus vaak wel lang. Waarom geen tent kopen die maar de helft kost en dus dubbel zo snel afgeschreven is.
 
cookieassistant.com