SHERPAZ.nl

Technieken Materiaal

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 335 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Branders Handgereedschap Tenten Touw
Tokkel
 
 
Soorten Tentmateriaal Eigenschappen Aanschaf Maken
Tenten zijn er in vele soorten en maten, bij je groep heeft er vast iemand nagedacht over de verschillende doelen waarvoor jullie tenten gaan gebruiken. Dit zal logischerwijs tot gevolg hebben gehad, dat je nu meerdere tenten voor handen hebt. Welke tent je voor je doel gebruikt zal dan ook volledig afhangen van je kennis betreffende, bij jullie voor handen, tenten en de toepassingen ervan. De basis van deze kennis ligt bij tenten in de vorm.
Afdektent Een relatief groot doek geplaatst op twee stokken wat een stuk grond afdekt. Vaak in gebruik als kook-accomodatie door hikers waarbij het zowel zon als regen-werend z'n toepassing vindt. Door een trekkerstent onder een afdektent te plaatsen, bereik je meer kampeergemak. Schaduw bij heet weer, droog in en om de tent bij nat weer.
Pyramidetent En centrale tentstok, waaroverheen het tentdoek wordt strakgetrokken zodat er een piramide vorm ontstaat. Het model wordt toegepast in grotere tenten omdat de stok een compartimentering van de beschikbare ruimte vereist.
stokkentent Bij een stokkentent wordt het gewicht van het doek, net als bij een pyramidetent, in de lengterichting van de stokken opgevangen. Het doek met de scheerlijnen zorgt bij een, correcte afspanning, voor de tentvorm.
Frametent Wanneer de stokken zowel in horizontale als in verticale richting last dragen. Wordt gesproken over een frametent. Het grote voordeel is dat er dan geen stokken in de ruimte benodigd zijn, een nadeel is veel gewicht.
Boogtent Door het tentdoek te laten dragen op 2 of meer bogen krijg je een maximaal rendement in volume terwijl het gewicht laag gehouden wordt. Door de boogvorm wordt ook een hele sterke contructie verkregen. De krachten van doek en elementen worden door de cirkelboog altijd naar de grond geleid.
Koepeltent door meerdere bogen kruislings over elkaar toe te passen wordt een extra sterke tent gemaakt welke inwendig ook maximaal volume houdt. Deze constructies kom je vaak in de buitensport-toepassingen tegen.
Seizoenen
Het functioneel indelen van tenten is grofweg moelijk op basis van de seizoenen. In de meeste winkels waar je tenten kunt kopen weten ze je te vertellen bij welke seizoenen een tent in te zetten is.
2 seizoens tent tenten geschikt van voor- to najaar
3 seizoens tent Deze tenten kunnen het meeste zomer, lente en herfst te baas.
4 seizoens tent Deze tenten zijn in te zetten bij felle zon (UV), maar ook een sneeuwstorm kan hij verdragen.
 
cookieassistant.com