SHERPAZ.nl

Technieken Materiaal

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 339 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Branders Handgereedschap Tenten Touw
Tokkel
 
 
Bijlen Zagen Vellen Onderhoud
 
Zaag Werkzaamheden
Zagen zijn er in diverse lengten verkrijgbaar. Afhankelijk van de zagen die je in jullie magazijn tegen komt zul je een keuze moeten maken. De keuze in zaaggebruik wordt in eerste instantie bepaald door de werkzaamheden die je met de betreffende zaag uit wilt gaan voeren.
  Benaming kenmerk Doel
Snoeizaag
Bosduvel
Spanzaag 50cm tot 70cm Afkorten licht hout en snoeien van bomen.
Beugelzaag S Spanzaag Lengte 50cm tot 60cm Afkorten licht hout en snoeien van bomen.
Beugelzaag M Spanzaag Lengte 60cm tot 80cm Afkorten zwaar hout en vellen van bomen.
Beugelzaag L Spanzaag Lengte 80cm tot 100cm Afkorten zwaar hout en vellen van bomen. Zaag te hanteren met 2 personen.
 
In tweede instantie is de keuze gebruiker afhankelijk. De lengte van het te hanteren gereedschap dient te worden afgestemd op de gebruiker.
Een zaag dient niet langer zijn dan de lengte van de gestrekte arm van de gebruiker. Bij correct gebruik, kun je dan de volledige zaaglengte gebruiken. Niet alleen de middelste 3 tanden.
 
Zaag Hanteren
Wanneer je van plan bent met een zaag te gaan werken ga dan alsvolgt te werk:
Controleer gereedschap Het zaagblad mag géén knikken bevatten
Vervoer gereedschap Het vervoeren van een zaag doe je alleen volgens omschreven methode. Houd de zanden van de zaag naar onderen gericht en "zwaai" niet met de zaag.
Overdragen gereedschap Het overdragen van een zaag doe je door: De zaag voor je te houden met de tanden naar onder gericht. Degene die hem aan neemt de zaag in dezelfde houding over en na overname draait deze de zaag naast het lichaam.
Zagen Bij het "zetten" van de zaag opletten dat deze door de grove tanden niet op springt en in je hand land. Dit zijn nare wonden die langzaam genezen. Wanneer een zaag niet in gebruik is deze uit het hout nemen. Anders knikt het blad en zaagt de zaag niet meer naar behoren. Probeer met een zaag zo groot moggelijke slagen te maken, je verkrijgt dan een groter rendement.
Na het zagen Zaag met de tanden op de grond plaatsen. Zaag niet plat leggen, een ander kan er dan inschoppen.
Ontdoe, met behulp van thinner of wasbenzine, het zaagblad van eventuele harsresten en vet het in. Harsresidu zal over nacht een zaag doen corroderen. Door deze "roest" zal een zaag meer wrijving ondervinden en dus arbeidsintensiever worden.
Het invetten van het zaagblad hoor je te doen met zuurvrije vaseline en een spanzaag hoor je te ontspannen wanneer je hem niet gebruikt.
 
Zagen
Voor de meesten is het logisch maar wannneer je genoeg ongelukjes gezien hebt is ook over het zagen zelf het een en ander te melden.
Zoals reeds gemeld, dien je bij het "zetten" van een spanzaag te letten op het omhoog springen van de zaag. Je zult niet de eerste en zeker niet de laatste zijn die de zaag in zijn hand ziet landen bij de eerste zaagsnede.
Een beugelzaag ook wel trekzaag, heet zo omdat deze in de trekkende beweging zaagt. Bij de duwende beweging verwijder je het zaagsel uit de zaagsnede om zo het klemmen van het zaagblad tegen te gaan. Wanneer je probeert te zagen in de duwende beweging loop je de kans het zaagblad te knikken.
Hout is in z'n natuurlijke vorm rond en zal willen rollen wanneer je eraan gaat zagen. Door het materiaal vast te leggen kun je het rollen voorkomen. Vaak gebeurt dit in een "zaagbok". Wanneer je een stam op z'n uiteinden ondersteund zal deze in het midden door gaan hangen. Bij het plaatsen van de zaag in het midden van de twee oplegpunten zal de zaag ook gaan klemmen. Laat het te zagen materiaal liever met een uiteinde doorsteken en zaag het, niet ondersteunde, uitstekende deel van de rest af. Het eigen gewicht van de stam zal nu ruimte geven zodat de zaag vrijer loopt en makkelijker zaagt.
 
cookieassistant.com