SHERPAZ.nl

Technieken Materiaal

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 330 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Branders Handgereedschap Tenten Touw
Tokkel
 
 
Bijlen Zagen Vellen Onderhoud
 
Vellen
Let op! voor het vellen van een levende boom heb je "in Nederland" eem kapvergunning nodig. Deze dien je aan te vragen in de gemeente waar je de boom wilt rooien.
 
 
 
 
 
 
Veiligheidsvoorschriften
Vel nooit bomen bij sterke wind, omdat de boom dan tijdens de val van richting kan veranderen, zodat er ongelukken kunnen gebeuren.
Haal voorafgaand aan het hakken de lage takken van de boom. Verwijder struiken en humus rondom de boom. Deze kunnen je bij het hakken hinderen en je een onveilige standplaats geven.
Verwijder ook de zware takken, die de boom bij het vallen kunnen hinderen of die hem tijdens de val van richting kunnen doen veranderen.
Bepaal de valrichting waarin je wilt dat de boom valt.
Tui een hoge bomen altijd met minstens twee sterke touwen. Zorg dat je niet in de touwen verward kunt raken tijdens de val.
Zorg dat je altijd met z'n tweeën bent tijdens het hakken, de een hakt de ander let op de veiligheid van eventuele omstanders en de hakker.
De "hakker" blijft opzij aan de voet van de boom staan als deze gaat vallen. Hij roept "van onderen" om de omstanders te waarschuwen, dat de boom gaat vallen.
 
Vellen
Met het vellen van een boom duid je aan dat je de boom om gaat zagen, hakken of een combinatie. Bij deze methode blijven de wortels in de grond. Deze methode kan worden gebruikt voor naaldhout. De stronk (stobbe) van naaldhout zal na het vellen afsterven.
Na het bepalen van de valrichting begin je door aan de valzijde een valkerf te maken. De valkerf dient haaks op de valrichting te worden aangebracht en tussen 1/3 tot de helft van de diameter, van de boom, diep te zijn.
Vervolgens hak of zaag je aan de andere zijde van de boom tot hij valt. Het tegenhakken doe je altijd enkele centimeters boven je valkerf zodat de boom niet onderuit kan schieten.
Controleer gereedschap Bijlkop dient onbeweeglijk vast te zitten aan de steel.
De steel mag niet beschadigd zijn.
Het scherp dient braamvrij en scherp geslepen te zijn.
Vervoer gereedschap Het vervoeren van een bijl doe je alleen volgens omschreven methode. Houd de bijlkop in de hand met het scherp naar voren en de steel omhoog. Draag een bijl op je vingers terwijl je hem omvat met je duim. Tijdens het vervoeren van een bijl is deze bij voorkeur in een foudraal geplaatst.
Overdragen gereedschap Het overdragen van een bijl doe je door: De bijlkop vast te pakken met het scherp naar je toe en de steel omhoog. Degene die hem aan neemt doet dit door de bijlkop vast te nemen. De laatste heeft het bijl dan in de houding als voor vervoer.
Situatie Zorg dat je hakplaats vrij is van kijkers (minimale afstand 2mtr). Zorg ook dat je een goede standplaats hebt. Dit wil zeggen vrij van ondergroei en kuilen.
Hakken Een bijl is een snijgereedschap laat de bijl het werk doen, harder slaan zal alleen resulteren in een kapotte steel. Gebruik een bijl nooit als hamer, het bijlhuis kan vervormen wat een losse steel tot gevolg zal hebben. In het ergste geval kan een bijlhuis zelfs scheuren.
Vast geslagen bijlen nooit zijwaarts los wrikken. Stoot met de handpalm tegen de knop van de steel om hem los te schrikken.
Rust Tijdens het hakken zul je vermoeid raken, neem om deze reden tijdig rust. Gebruik deze momenten om gereedschap te controleren. Wanneer de bijlkop zichzelf heeft gelost sla de bijlkop dan terug zoals omschreven onder: "Na het hakken".
De ongebruikt bijlen worden, ter opslag, met het volledige scherp in gevallen hout vast geslagen.
Na het hakken Controleer of de bijlkop nog vast zit aan de steel. Wanneer dit niet het geval is sla dan de bijlkop na. Je doet dit door de bijl vertikaal te houden met de bijlkop aan de bovenkant. Tik vervolgens met de onderkant van de steel op een goed gefundeerd voorwerp, de bijlkop zakt hierdoor verder op de steel. Drijf de aanwezige stalen spie na. Wanneer dit niet het beoogde resultaat heeft zet er dan een stalen spie bij.
Ontdoe, met behulp van een wetsteen, het scherp van eventueel onstane bramen.
Ontdoe, met behulp van thinner of wasbenzine, de bijlkop van eventuele harsresten en vet de bijlkop in. Harsresidu zal over nacht een bijl doen corroderen. Door deze "roest" zal een bijl minder effectief en dus arbeidsintensiever worden.
Het insmeren van de bijlkop hoor je te doen met zuurvrije vaseline en de steel, ter voorkomen van uitharden, behandel je met lijnolie.
Noodoplossing Wanneer je steel los in de bijlkop zit en je geen extra spie tot je beschikking hebt maar toch moet hakken bestaat er een noodoplossing. Je zet dan de bijlkop in een emmer water. Doordat de houten steel water op neemt en uit zet, zal deze gaan klemmen in het bijlhuis. Het duurt 12 tot 24 uur voordat de steel vast zit.
Noodoplossing omdat, na het drogen van de steel zal deze nog losser zitten dan voorheen. Het geniet dan ook de voorkeur deze methode niet te gebruiken.
 
In de rechter figuur zie je in de zaagsnede ook een spie (rood) getekend. Met één of meerdere spieeën kan er beter gestuurd worden welke kant je een boom op wilt laten vallen.
 
Rooien
Met het rooien of uit de broek hakken van een boom, duid je aan dat je de boom volledig gaat verwijderen. Bij deze methode blijven de wortels dus niet in de grond zitten. Deze methode wordt meest gebruikt bij loofhout omdat de stobben na het vellen weer uit kunnen schieten.
Het rooien is niet zo populair bij naaldhout vanwege de eventuele penwortel, deze groeit recht naar beneden en kan gevaar opleveren tijdens het vallen van de boom.
Bij het rooien legt men eerst de wortels van de betreffende boom bloot. Na het graafwerk worden de trekwortels, tegenoveer de valrichting doorgehakt.
Na het verwijderen van stam en wortels kan de kuil worden dicht gegooid.
 
 
cookieassistant.com