SHERPAZ.nl

Technieken Materiaal

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 554 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Branders Handgereedschap Tenten Touw
Tokkel
 
 
Brandstof Brander Speciaal    
 
Zoals reeds eerder gezegd zijn alle apparaten die functioneren op gas, verbranders. Er wordt een brandstof gemengd met zuurstof en deze wordt met hitte ontstoken.
De naam verbrander zegt het al: ?open vuur? let dus ten alle tijden op veiligheid van de gebruiker.
 
Iedere vorm van brandstof heeft z?ijn unieke eigenschappen. Het mag logisch zijn dat er dus ook voor iedere brandstof een eigen brander nodig is. Dat een brander kan variëren van een eenvoudige metalen houder (Esbit) tot een brander waar leidingen door de gasvlam moeten lopen (vb: Coleman en MSR).
De meest eenvoudige vorm in brandersystemen krijg je bij gas. Hier is de brandstof gasvorming en deze hoeft alleen nog met zuurstof gemengd en verbrand te worden. De complexere brandersystemen zijn voor de vloeibare brandstoffen. Hier moet de brandstof, meestal onder druk, voorverwarmd, verneveld en ontstoken worden voordat een goede verbranding wordt bereikt.
 
Het principe is echter voor iedere brander gelijk: Brandstof ? Zuurstof - Hitte moeten, naast elkaar, in de correcte verhouding aanwezig zijn voor een goede werking.
 
Branders of kooktoestellen zijn er in vele soorten en maten, het principe is echter voor alle branders hetzelfde. Er wordt een brandstof gasvormig gemaakt en gemengd met lucht (zuurstof). Door dit te ontsteken krijg je verbranding en dus hitte. De grootste verschillen in kooktoestellen zijn dan ook te vinden in de brandstof.
 
Onderhoud
Of de brander een gas of vloeistof als brandstof gebruikt, maakt dus eigenlijk niet uit. Betreffende onderhoud zul je meer werk hebben aan verbranders van vloeistoffen (verontreinigen zichzelf) dan aan verbranders van gas (zuivere verbranding). Hoofdzakelijk betreft onderhoud het reinigen van de branderkop.
 
Reparatie
Een brander kan dus eigenlijk niet kapot, de daadwerkelijke brander is niet meer dan staal met gaatjes (verontreinigingen niet meegeteld). Wat kapot gaat (vaak door onkundig gebruik) zijn, knoppen, kranen en veersystemen. Bij vloeibare brandstoffen kunnen hiernaast nog rubbers uitdogen of slijten.
Fouten die alsnog op kunnen treden zijn:
Probleem Oorzaak Oplossing
Kleine vlam Te weinig gas Zit er nog gas in de fles
Sproeier reinigen (doorsteken)
Te grote vlam Te veel gas Juiste brandstof
Reinig luchtopeningen
Sproeier verkleinen
Gele vlam Geen zuurstof Reinig luchtopeningen
Sproeier verkleinen
 
Gas
In voorgaande heb ik reeds benamingen als Aardgas, Propaan en Butaan gebruikt maar wat is nu eigenlijk het verschil. Om nu geen moeilijke termen te gaan gebruiken een eenvoudige uitleg.
Je hebt Aardgas (een, in vergelijk dik, gas wat wordt opgepompt als grondstof) en LPG-vormen (LPG is Liquefied Petroleum Gas ofwel vloeibaar gemaakte petroleumgas, een nevenproduct van aardolie) De gebruikte gassen bij de LPG-vormen zijn Butaan en Propaan. Met benoembaar verschil dat Butaan zal bevriezen rond het nul-punt en dat Propaan bruikbaar zal zijn tot ongeveer ?40 graden Celsius.
 
 
Belangrijk: In het zonnige zuiden vind je over het algemeen Butaan. Dit heeft een belangrijke reden. Bij 30 graden heeft zuiver Butaan een dampspanning van maar 2 atmosfeer (atm.), Bij zuiver Propaan is dit het 5-voudige (10 atm.). Bij temperaturen van 50 graden kan dit oplopen tot respectievelijk 4 atm. En 17atm. De gasflessen hoeven dan niet zo zwaar te worden uitgevoerd. Voor al onze fantasten die LPG gaan halen in een Propaanfles. Je speel met veiligheid van jezelf en die van je jeugdleden.
Bij Butaan gevulde flessen heb je een zwaarder uitgevoerde fles en een regelaar (volgt) voor Butaangas nodig.
 
Ombouwen
Zowel gas als vloeistof gestookte brandersystemen zijn ombouwbaar naar verschillende soorten brandstof (meestal in de sproeier) soms ook in de aanvoerleidingen. Bij vloeistof gestookte systemen zit er voor het ombouwen vaak een handleiding in de gebruiksaanwijzing bijgesloten. Bewaar deze dan ook.
Voor gas geldt dit ook, zo is met minimale moeite, een aardgas toestel om te bouwen naar propaan.
Draai de sproeiers eruit, soldeer deze dicht en boor ze op met een boortje variërend tussen 0,4 en 0,8 mm (proefondervindelijk tot je een goede brander hebt). Boortjes vind je in modelbouwwinkels of internet.
Het aansluiten op een Propaan gasfles doe je middels regelaar 30 of 50 millibar en met een oranje gasslang.
 
cookieassistant.com