SHERPAZ.nl

Technieken Koken

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 183 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Programma Bushcraft
 
 
bushcraft In de natuur komen vele soorten planten voor waarvan de vruchten of delen van de plant zelf, eetbaar zijn. Onder de schimmels (paddestoelen) zijn er ook diverse eetbare te vinden maar deze raad ik op de voorhand af. Voor paddestoelen geldt dat je zeer geoefend moet zijn om de eetbare van de zeer giftige te kunnen onderscheiden.
champignon Hieronder zullen een paar van de eetbare planten behandeld worden.
Bij de minste twijfel doe je er verstandig aan het te eten plantgedeelte vooraf te testen. Gebruik hiervoor onderstaande richtlijnen.
Eetbaarheidstest - richtlijnen
Eet geen planten die melkachtig sap bevatten. (uitzondering is de paardebloem deze is wel eetbaar.)
Mijd planten die rood van kleur zijn.
Eet géén oude of verwelkte bladeren.
Witte en gele bessen zijn vaak giftig.
Wortels van planten dienen altijd geroosterd te worden voor consumptie.
Het testen van planten is niet zonder gevaar, ga nooit te werk zonder gedegen achtergrondkennis.
Eetbaarheidstest - testen
Stap 1 Wrijf een blad van de plant welke je wilt testen fijn, plakt het, stinkt het of ruikt het naar amandelen of perzik dan is de plant hoogstwaarschijnlijk giftig.
Stap 2 Wrijf het blad fijn aan de binnenkant van je arm en wacht een aantal minuten, bij irritatie is de plant hoogstwaarschijnlijk giftig. Ga anders door naar de volgende stap.
Stap 3 Leg een klein stukje van de plant op je lippen en wacht 1 minuut, bij een branderig of prikkende gevoel is de plant hoogstwaarschijnlijk giftig. Ga anders door naar de volgende stap.
Stap 4 Leg nu een klein stukje op het puntje van je tong en wacht weer 1 minuut, bij een branderig of prikkend gevoel is de plant hoogstwaarschijnlijk giftig. Ga anders door naar de volgende stap.
Stap 5 leg nu een klein stukje onder je tong en wacht weer 1 minuut, bij een branderig of prikkend gevoel is de plant hoogstwaarschijnlijk giftig. Bij het opkomen van braakneigingen ook. Wanneer je dit niet ervaart kunt je door naar de volgende stap.
Stap 6 Kauw nu op een klein stukje, spuug het uit en wacht opnieuw 1 minuut, wanneer je niets verdachts proeft, je geen branderig of prikkend gevoel krijgt en geen braakneigingen, buikloop, maagkrampen of duizeligheid ervaart, ga dan naar de volgende stap.
Stap 7 Eet nu een beetje (theelepel) en wacht minimaal 5 uur, wanneer zich géén onaangename reacties voor doen, kun je ervan uitgaan dat de plant eetbaar is. Probeer een nieuwe plant vervolgens samen met reeds bekende planten te eten. Mochten er toch gifstoffen in de plant aanwezig zijn, dan krijg je ze gedoseerd. Eetbaarheid zegt niets over het aantal binnen te krijgen voedingsstoffen.
 
Bomen - Berk
Berk De ruwe Berk, is loofverliezende kleine slanke boom. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn witte schors. Berken worden doorgaans niet zo oud. In het hoge noorden en tegen de boomgrens kan de berk zich niet meer overeind houden en kruipt dan als een struik over de grond. De berk komt voor in Noord en Midden-Europa en groeit bij voorkeur in moerasgebieden. Hoewel je hem op alle grondsoorten mileus tegenkomt.De Berk levert drinkbaar sap, dat vooral uit waters en suikers bestaat. Het sap bevat verder ook tannine, vitamine C en etherische oliën. Berkensap is lekker om te drinken, een volwassen boom levert dagelijks 1-1,5 liter berkensap. De beste tijd om berkensap af te tappen is in de vroege lente, deze kun je bij een berk herkennen omdat er dan knopjes aan de takken van de berk komen.Het blad van de berkenboom kun je in de maanden Maart tot Juni gebruiken als groente, salade of om er thee van te zetten.
 
Bomen - Eik
Eik De eik, is een loof verliezende boom die wel tot 35 meter hoog kan worden. Hij heeft een brede koepelvormige kroon. De eik heeft onregelmatige gelobde bladeren die om en om aan de takken vastzitten. In het voorjaar komen er katjes aan de einde van de knoppen. Te vinden in loofbossen door geheel Europa.De eikels die aan het einde van de zomer aan de bomen komen kun je fijnslaan, rooster ze daarna tot ze lichtbruin zien. Maak ze helemaal fijn en rooster ze daarna nogmaals. Als je hiermee klaar bent kun je er koffie mee zetten.
 
Bomen - Walnoot
Walnoot De walnoot, is een loofverliezende boom die 30 meter hoog kan worden. De oneven geveerde bladeren kunnen wel 45cm lang worden, die meestal uit 7 kleinere bladeren bestaan. Aan het eind van de zomer komen er groene ronde vruchten aan de boom, dit is de schil van de eigenlijke vrucht. Komt oorspronkelijk uit Azie en Zuidoost-Europa, maar is nu door vrijwel geheel Europa te vinden.De schil springt in de herfst open waardoor de walnoten vrij komen. Je kunt de schil eraf halen en de pitten rauw eten of ze in allerlei gerechten verwerken.
 
Bomen - tamme kastagne
tamme_kastagne De tamme kastanje, is een loofverliezende boom die wel 35 meter hoog kan worden. De bladeren van de tamme kastanje staan los van elkaar. Terwijl de bladeren van de giftige paardekastanje uit 5 vingers bestaan. Komt oorspronkelijk uit Zuidoost Europa, maar is nu vrijwel dool heel Europa te vinden. De noten kunnen als ze gepeld zijn rauw gegeten worden of je kunt ze roosteren in open vuur voor je ze opeet. Het meel van gemalen kastanjes kan gebruikt worden als bakmeel.
 
Bomen - Spar
Spar De spar, is een altijd groenblijvende naaldboom die wel 40 meter hoog kan worden. In ongerepte wouden vind je soms sparren met een hoogte van wel 60 meter. De naalden zitten los van elkaar aan de takken, dit in tegenstelling tot de naalden van een den die in tweetallen aan de takken vast zitten. Sparren komen voor op het noordelijk halfrond. De binnenbast van de spar is rijk aan vitamine C. Verwijder de schors vlak boven de wortels van de boom. Pel vervolgens de buitenbast af en kook de binnenbast tot deze zacht is alvorens de binnenbast te eten. Van de naalden van de spar kun je thee zetten, doe dit door sparrennaalden aan kokend water toevoegen en deze zo'n vijf minuten mee te laten koken.
 
Bomen - Grove den
Grove_den Grove den, is een altijd groenblijvende naaldboom die 25 tot 35 meter hoog kan worden. De grijsgroene naalden van de den staan twee aan twee zijn gedraaid en kunne 8 cm lang worden. De vruchten van de den noemen we dennenappels, deze dennenappels zijn in het begin groen en worden later grijsbruin. De dennenappels kunnen zo'n acht cm lang worden.Verhit rijpe dennenappels om de zaadjes eruit te laten komen. De binnenschors is eetbaar en de dennennaalden zijn goed eetbaar en bevatten veel vitamine C. Van de naalden van de den kun je thee zetten, doe dit door dennennaalden aan kokend water toevoegen en deze zo'n vijf minuten mee te laten koken.
 
Bomen - Hazelaar
Hazelaar De hazelaar is een boom of heester die 6 meter hoog kan worden. De takken steken omhoog en verder heeft de boom een gladde bruine schors. De gezaagde bladeren zijn nagenoeg rond en behaard. De vruchten noemen we hazelnoten, deze groeien in trosjes van 3 a 4 noten. De hazelaar vind je in hagen en bossen door geheel Europa. Je vind ze vaak in eikenbossen.De rijpe hazelnoten kun je gepeld rauw of geroosterd eten.
 
Bomen - Lijsterbes
Lijsterbes De lijsterbes, is een loofverliezende slanke boom die wel 20 meter hoog kan worden. De takken reiken omhoog en de boom heeft een gladde grijsachtige bast om de stam. De bladeren zijn geveerd en worden 10-25cm lang. De bladeren bestaan uit 9-19 stuks kleinere bladeren. In het voorjaar onstaan er kleine roomwitte bloempjes in dichte afgeplette bijschermen. In de zomer ontstaan er trosjes felrode besjes. De lijsterbes komt voor in heel Europa in droge bossen, struikgewas en op rotsige plekken. In de bergen vind je ze vaak boven een hoogte van 1000 meter.De rijpe bessen kunnen gekookt worden als het gevroren heeft. Je kan hiervan Jam of gelei maken. Je kunt de bessen op een droge plaats bewaren.
 
Bomen - jeneverbes
jeneverbes De jeneverbes, is een heesterachtige naaldboom die als hij rechtop groeit 1 tot 6 meter hoog kan worden, hij groeit ook wel kruipend. Hij heeft een bruine bladerende bast. De puntige groene naalden groeien in kransen van drie en hebben aan de bovenzijde een witte band. De ronde kegels lijken op stevige besjes, eerst zijn ze groen maar in het tweede jaar worden ze blauwzwart met een witte waas. De jeneverbes komt voor in heel Europa. Je vind ze in de bergen, in veenmoerassen en op lager geleden heideland.De rijpe blauwzwarte bessen kunnen geroosterd worden en daarna gemalen om vlees te kruiden. Het hout van de jeneverbes kun je gebruiken om ham en spek te roken.
 
Bomen - vlierbes
vlierbes Vlierbessen, is een brede heester die wel 10 meter hoog kan worden. Te vinden in hagen, aan randen van vochtige bossen en langs wegen en paden. Door heel Europa te vinden.Er kan jam van gemaakt worden.De groene delen van de plant zijn giftig.
 
Struiken - bosbes
bosbes De Bosbes, is een loofverliezende struik die 30 tot 60cm hoog wordt. Te vinden op heidevelden, veenmoerassen. Tot op grote hoogte door heel europa te vinden.De rijpe vruchten kun u vinden in de maanden juli tot augustus.Bosbessen zijn rijk aan vitamine C.
 
Struiken - framboos
framboos De framboos, is een kruipende doornachtige struik die tot 150cm hoog kan worden. Het samengestelde blad heeft drie tot 7 blaadjes die bleekgroen tot wittig van kleur zijn. Groeit in open stukken in bossen, in struikgewas. Komt voor in geheel Europa met uitzondering van Portugal. De vruchten zijn van juni tot augustus te verzamelen. De vruchten zijn rauw te eten. Verzamel de verse jonge groene bladeren van maart tot mei, en laat ze drogen om er later een heerlijke thee van te zetten.
 
Struiken - braambes
braambes Braam, is een kruipende doornachtige struik. Groeit in bossen, heggen, op open plekken en oevers.De rijpe vruchten kunt u plukken van augustus tot september.Bramen gaan diarree tegen, doden bacteriën en worden veel gebruikt bij stoornissen van de stofwisseling. Pluk het blad voor de bloeitijd, hier kun je dan thee van zetten.
 
Waterplanten - waterlelie
waterlelie De waterlelie, is een waterplant de bloemen en de hartvormige bladeren drijven op het water. De wortels die in de bodem zitten houden de waterlelie op zijn plek. Er zijn zo'n 60 soorten waterlelies De waterlelie groeit in tropische en gematigde gebieden.De bloemen, zaden, stengels en wortelstokken zijn rauw te eten. Om de wortelstokken te eten moet je eerst de kurkachtige buitenkant eraf schillen.
 
Waterplanten - Lisdodde
Lisdodde Lisdodde, groeit tot een hoogte van 3 meter. Te vinden in ondiep water aan de randen van meren en vijvers en langs langzaam stromende beken en riviertjes.De ondergrondse wortels kun je in een vuur klaarmaken.In de wortels van de lisdodde zit veel zetmeel.
 
Waterplanten - Riet
Riet Riet, is een plant die behoort tot de familie van de grassen. Riet wordt 1 tot 3 meter hoog, uit de rechtopstaande stengel groeien 1 tot 3 cm brede grijsgroene bladeren. Riet bloeit van juli tot oktober met een purperkleurige of bruinachtige pluim die zo'n 15-40 cm lang wordt. Riet groeit langs de waterkant, in moerassen, in stilstaand ondiep water en soms ook in bossen.De wortels zijn gekookt eetbaar. Je kunt ook een gat in de groene stengel prikken er zal een eetbare suikerachtige gom uit komen.
 
Overige planten - Paarse dovenetel
Paarse_dovenetel De Paarse dovenetel, is een éénjarige plant die 10 tot 40cm hoog wordt. De stengel is duidelijk vierkant en kan bovenin paars gekleurd zijn. De bladeren zijn hartvormig, getand rn puntig. (de bladeren lijken op die van een brandnetel). De bloemen worden 1 tot 2 cm groot en zijn roze tot paars. De bloeitijd is van februari tot september. In zachte weersomstandigheden kan de paarse dovenetel het hele jaar bloeien.De paarse dovenetel vind je op schaduwrijke plaatsen met een vochtige grond zoals bermen en parken. Pluk de bladeren bij voorkeur als de bloemen zijn uitgekomen, eet de bladeren rauw of kook ze 10 minuten.De dovenetel veroorzaakt in tegenstelling tot de brandnetel geen irritatie bij aanraking.
 
Overige planten - Witte dovenetel
Witte_dovenetel De Witte dovenetel, is een overblijvende plant die tot 60 cm hoog kan worden. De stengel is duidelijk vierkant en hol van binnen. De bladeren zijn getand en aan de onderzijde zijn de bladeren hartvormig, bovenin zijn de bladeren langwerpig. De bloeitijd is van april tot augustus, er komen dan witte bloemen die 2 tot 4 cm groot zijn in een kransvorm rond de stengel. Je vind de witte dovenetel in Europa, Azie en Noord Amerika langs bosranden, dijken en in wegbermen. De dovenetel veroorzaakt in tegenstelling tot de brandnetel geen irritatie bij aanraking. De bloem van de dovenetel is rijk aan nectar, en daardoor populair bij bijen en hommels. Verwerk de jonge scheuten in salades en soepen. Je kunt de dovenetel ook als spinazie eten. Thee gemaakt van de witte dovenetel wordt aanbevolen bij mensen met nierklachten. Dit geld overigens niet voor de gele dovenetel.
 
Overige planten - Muur
Muur Muur, is een eenjarige plant, met losse scheutjes van 5-40 cm lang. Te herkennen aan de eivormige bladeren. Er loopt een rei enkele haren langs de stengel. Er komen witte bloemetjes, met vijf bloembladeren die tot de bladbasis ingesneden zijn. Deze lijken op miniatuursterren. Het hele jaar te vinden in heel Europa, in tuinen op bouwland en bermen. Jonge planten groeien vanaf de herfst, deze vormen een uistekende groene salade die rijk is aan vitamine C smaakt enigzins bitter. Smaakt ook goed als gekookte groente en muur is lekker in de soep. Geperst sap werd vroeger tegen oogaandoeningen en het genezen van steken in de zij en botbreuken gebruikt.
 
Overige planten - Smalle weegbree
Smalle_weegbree Smalle weegbree, is een vaste plant met een korte wortel en een wortelrozet. De bladeren zijn recht, lancetvormig en lopen met drie tot zeven nerven naar het midden toe. Komt voor in velden en tuinen, bloeit van mei tot september.Verzamel jonge bladeren in de lente voordat zich bloemstengels ontwikkeld hebben. De planten herstellen zich snel, zodat het mogelijk is ze meerdere keren te plukken. Bevat veel vitamine C provitamine A, kalium, calcium en enzymen.
 
Overige planten - Grote weegbree
Grote_weegbree Grote weegbree, is een vaste plant die 10 tot 50 cm hoog wordt. De bladeren vormen een platliggende bladrozet. De grote weegbree is gemakkelijk te herkennen aan de nerven die evenwijdig op de bladeren lopen. De grote weegbree vind je langs wegen, in weides en gazons. Weegbree kan er goed tegen als er op getrapt of overheengereden wordt.Weegbree bloeit van mei to november, en vormen daatbij een aar die rolrond is en 10 tot 15cm lang kan worden.De grote weegbree kan je als ze jong zijn rauw eten. Kook de weegbree als groente of voeg hem tie in een soep.Verpulver de bladeren van de weegbree en wrijf dit op insectenbeten, en op brandnetelprikkels om de pijn te verzachten. De verpulverende bladeren hebben ook een wondhelende werking.
 
Overige planten - Paardenbloem
Paardenbloem Paardebloem, is een vaste plant die veel voorkomt. Er zijn vele soorten paardebloemen, ze zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. De paardebloem bevat melkachtig sap. De bladeren staan in een wortelrozet, zijn langwerpig, gelobd, veerspletig en getand. Komt voor door vrijwel geheel Europa, bloeien in mei, de zomer en in de herfst opnieuw.De bladeren en wortels kun je het beste oogsten voordat de plant in bloei komt. De bladeren bevatten vitamine C, provitamine A verder bevatten ze Kalium, Natrium, Mangaan, Koper en Aluminium, de wortels bevatten taraxine ene tannine, de wortels zijn geschikt voor diabetici. Om de bitterheid te doen verminderen laat men de blaadjes eerst een uur in het water liggen. Vaker worden de planten in het donker gekweekt (net als witlof), waardoor ze bleek blijven en niet bitter smaken. Het melksap is licht giftig, gebruik de stengels daarom niet in salades. In Frankrijk wordt er jam gemaakt van de bloemen (zonder het groen). Het melksap werd gebruikt om wratten aan te stippen.
 
Overige planten - Madeliefje
Madeliefje Madeliefje, is een vaste plant die veel voorkomt. De gesteelde bladeren varieeren van ovaalvormig tot spatelvormig. Uit het bladrozet groeit een rechte bloemstengel met een enkele bloem. Deze bloemstengel kan wel 20cm lang worden. Komt voor in vrijwel geheel Europa tot in klein Azie. Komt ook voor in Noord Amerika en Nieuw Zeeland waar hij is geintroduceert.De jonge bladeren zijn te gebruiken als vervanging van spinazie of sla. Bevat vitamine C. De plant kan worden gebruikt om ontstekingen te remmen.
 
Overige planten - Echte kamille
Echte_kamille Echte kamille, is een eenjarige plant die 10 tot 40cm hoog kan worden. De plant heeft harige varenachtige bladen die alle kanten op staan, daarboven staan alleenstaande bloemhoofdjes op lange stelen. De bloem bestaat uit een gele schijfbloem met daarbuiten een witte stralenkrans van lintbloemen. Aan het einde van de bloei buigen de witte lintbloemen naar beneden Komt voor in vrijwel geheel Europa op droge, voedselrijke grond. Dit is bv akkerland en wegbermen. De bloemhoofden kunnen geplukt worden als de kroonblaadjes gaan hangen. Je kunt de bloemen vers of gedroogd gebruiken om er een kalmerende geurige thee van zetten.
 
Overige planten - Veldzuring
Veldzuring Veldzuring, is een overblijvende plant met een bosje grote lanstelige pijlvormige onbehaarde bladeren. Hieruit groeien rechte bloemstengels die 30 tot 100cm hoog kunnen worden. Deze bloemstengels bevatten aan het einden kransen met roodbruine bloemen. Te vinden door heel Europa op open plekken in bossen, langs bermen en op grasland.Jonge bladeren, knoppen en de toppen van jonge loten kunnen door de sla gedaan worden. De bladeren kunnen ook gekookt worden als spinazie
 
Overige planten - Rozenbottel
Rozenbottel Rozenbottel, is een vlezige vrucht van een roos. Deze rozenbottel is de vrucht van een hondsroos dit is een doornige plant met kromme stengels die wel tot 3 meter hoog kan worden. De bloemen bloeien in juni en juli en zijn roze of wit. De vruchten zijn oranjerood en vind je van augustes tot november. Te vinden langs wegen, in hagen en tussen struikgewas in Europa, Azie, Zuid-Amerika en Noord-Amerika.Van rozenbottels kun je jam maken. Ze zijn rijk aan vitamine C ze bevatten wel 20 maal meer vitamine C dan sinaasappels. Verder bevatten rozenbottels ook vitamine A, B1 en B2.
 
Overige planten - Zevenblad
Zevenblad Zevenblad, is een overblijvende plant met kruipende ondergrondse stengels. Zevenblad kan 40 tot 100 cm hoog worden De bladstelen zijn hol en gegroefd. De bloeiperiode is van mei tot juli. De bloemen zijn wit of rozeachtig en hebben hartvormige bloemblaadjes. Zevenblad wordt gezien als een hardnekkig onkruid. Je vind hem door vrijwel geheel Europa op ruigtes, schaduwrijke bermen en haagwallen..De jonge bladeren en loten plukken voordat de bloei begint, en deze in weinig water koken en daarna opdienen met wat boter. Zevenblad bevat mineralen zoals; calcium, magnesium en ijzer. Jonge bladeren bevatten verder veel caroteen en vitamine C (70mg per 100g)
 
Overige planten - Duizendblad
Duizendblad Duizendblad, is een stevige varenachtige overblijvende plant die in groepjes bij elkaar groeit. Ze worden 10 tot 100cm hoog en ruiken sterk. De bladeren zijn groen en veerachtig. De bloemen zijn cremewit of roze. Te vinden door geheel Europa op akkers en droge weilanden. Hij komt ook in Azie, Australie en nieuw zeeland voor. Ze bloeien van juni tot september.Pluk de jonge blaadjes aan het begin van de lente en hak ze fijn, voeg ze daarna toe aan soepen, sauzen of omeletten. Gebruik de stengeltoppen voordat de knoppen zich ontwikkelen, gebruik later de bloemen met een korte steel. Gebruik de bloemen vers of gedroogd om er voedsel mee op smaak te brengen ze hebben een licht zoute, peperige smaak. Duizenblad bevat etherische olien en veel mineralen. De plant is geneeskrachtig en stimuleert de spijsvertering, ook gaat het krampen en ontstekingen tegen. Voeg maar kleine hoeveelheden aan uw eten toe en niet te vaak anders kan er duizeligheid en huidirritatie ontstaan.
 
Overige planten - Akkerdistel
Akkerdistel Akkerdistel, is een veel voorkomende vederdistel die 60 tot 120 cm hoog kan worden. De stengel is nauwelijks vertakt. De stengel groeit uit een wortelstok. De donkergroene bladeren zijn aan de bovenzijde glad en glanzend aan de onderzijde kunnen de bladeren zilverig wit zijn. Verder zijn de bladeren lancetvormig, gestekeld en gekroesd. In de bloeitijd komen er meestal meer dan vier bloemhoofdjes waarin lichtpaarse tot witte bloemen komen. De akkerdistel bloeit van juni tot september.De akkerdistel komt voor op open, vochtige voedselrijke grond. Op weilanden, in bermen en op braakliggende stukken grond.Pluk de jonge loten en verwijder de stekels. Eet ze rauw door de sla of kook ze als groenten. De wortels kun je schillen en vervolgens bakken of rauw opeten.
 
Overige planten - Klaver
Klaver Klaver, is een overblijvende plant. Uit een wortelstok groeien een zode stengels waaraan per stengel een drietal ovale blaadjes groeien. Op de blaadjes ontstaat een bleke halvemaanvormige vlek. De bloemen zijn verenigd in hoofdjes en afhankelijk van de klaversoort paarsrood, wit of geel van kleur. Klaver vind je door heel Europa in graslanden, op paden en langs wegen.Het jonge blad en de bloemen kunnen van april tot november geoogst worden. De bladeren zijn rauw in salades te gebruik of te koken als spinazie. De bloemen worden gebruikt als smakelijke decoraties in salades. Droog de bloemen om er op een later tijdstip thee van te zetten.
 
Overige planten - Bosaardbei
Bosaardbei Bosaardbei, is een kleine overblijvende plant. De bladeren bestaan uit drie gezaagde blaadjes die glanzend zijn. De bloemen zijn wit en hebben vijf kroonbladeren. De vruchten zijn sappige aardbeien en vind je van mei tot aan de herfst. Je vind de bosaaardbei in open bossen, aan bosranden en op grasland door geheel Europa.De bosaardbei is gemakkelijk te verwarren met de schijnaardbei die niet eetbaar is. De bloemen van de schijnaardbei zijn geel en de vruchten zijn niet sappig.
 
Overige planten - Lampionplant
Lampionplant Lampionplant, is een vaste plant die 25-120cm hoog kan worden. De stengels zijn vierkantig en bevatten verspreid staande gesteelde bladeren. Om de beurt bloeien er 2-3 cm grote witte stervormige bloemen. Tijdens de bloei zijn de kelkbladen 5-8mm lang. Na de bloei groeit de kelk uit tot ze de vrucht omvat, deze vrucht vormt samen met de kelk een 4-5cm grote lampion. De bloeiperiode loopt van juni tot september.De plant komt waarschijnlijk uit Zuid-Oost Europa maar komt tegenwoordig in grote delen van Midden Europa voor. En dit exemplaar vond ik in Nederland langs de bosrand.De rode vrucht die zich in de lampion bevind kan gegeten worden. De vrucht bevat suikers, citroenzuur, vitamine C, physaline en ijzer.Let erop dat tijdens het plukken van de vrucht, deze niet in aanraking komt met de lampion. Hierdoor kan de vrucht een bitter smaak krijgen. De vrucht van de lampionplant bevind zich in de lampion en kan gegeten worden.
 
Overige planten - Teunisbloem
Teunisbloem Teunisbloem, is een tweejarige plant met een penwortel. In het eerste jaar vormt zich een een laag rozet met wortelbladeren, het tweede jaar vormt zich een tot 1.50 m hoge aar met gele bloemen. Teunisbloem bloeit van eind juni tot medio Augustus De grote gele bloemen hebben 4 kroonbladeren, die rechtof schuin omhoog groeien. Oorspronkelijk komt de teunisbloem uit Noord-Amerika, maar tegenwoordig vind je hem ook in grote delen van Europa. Te vinden op wilde grond, langs wegbermen en in de duinen.De penwortel die in het eerste jaar gevormd worden kun je klaarmaken door ze eerst te schillen en daarna te koken. Tijdens het koken dien je het water een keer te verversen.De wortels van de andere teunisbloemachtigen zijn ook eetbaar.
 
Overige planten - wilgenroosje
wilgenroosje Het wilgenroosje, is een overblijvende plant die zijn naam dankt aan het feit dat de bladeren lijken op die van de wilg. Uit het wijdvertakte wortelstelsel groeien rechte vaak roodachtige bladstelen die 20 tot 120 cm hoog kunnen worden. De 4 tot 16cm lange stengelbladeren zijn donkergroen en groeien schuin omhoog. Het wilgenroosje bloeit van juni tot augustus, er komen dan roze/paarse bloemen die in grote eindstandige aren staan. Het wilgenroosje vind je door heel Europa in open plekken in het bos, op ruigten en op rotsige plekken. Vooral na een bosbrand laat het wilgenroosje zich snel zien.Jonge bladen en jonge scheuten kunnen als groente of in soep gebruikt worden. Maak bij gebruik als groente de scheuten klaar als asperges. Wil je van de bladeren thee zetten laat deze dan eerst in de zon drogen.Gelijkende soorten zijn niet eetbaar.
 
cookieassistant.com