SHERPAZ.nl

Technieken EHBO

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 576 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Bloeding Bewusteloos Verslikken Brandwond
Botbreuk Kneuzing Vergiftiging Trommel
 
 
bloedingen Bij bloedingen kun je onderscheid maken in uitwendige en inwendige bloedingen. Uitwendige bloedingen kun je eenvoudig herkennen aan een zichtbare bloedende wond welke je, door middel van onder beschreven methoden, kunt behandelen. Inwendige bloedingen zijn vaak moeilijker te herkennen en de beste EHBO, zelfs bij twijfel, is afvoeren naar ziekenhuis. Bij ernstige bloedingen mag men een slachtoffer géén eten of drinken geven.
 
Inwendige bloedingen
Aangezien een inwendige bloeding heel gevaarlijk kan zijn is het wel zaak dat je deze kunt herkennen. bloeduitstorting Een klap in de maag of op het hoofd waarna geklaagd wordt over pijn zou je alert moeten maken. Een blauw/rode plek is een punt waar bloed zich onderhuids ophoopt en dus een eerste indicatie dat er een inwendige bloeding is. In de maagstreek zul je minder snel een kleurverandering krijgen maar wel weer de vorming van een bloedzak, bloed wat zich buiten de aderen om in de buikholte verzamelt.
Bij een inwendige bloeding zal het hart proberen bloed naar de primaire organen te krijgen en zal hiervoor de hartslag verhogen. De kleinere bloedvaten zullen door het lichaam bloed ontzegd worden waardoor de huid bleker zal ogen en kouder aan zal voelen. Dit is eenvoudig testbaar door de capillaire Refill (CR) te testen. knijp in je eigen nagel en kijk hoe lang het duurt voordat je vinger weer op kleur is. Wanneer dit merkbaar langer duurt is de CR secundair aan de belangrijkere organen wat inwendige bloedingen en shock kan betekenen. Bij inwendige bloedingen is het raadzaam, de patiënt te laten liggen en direct een ambulance te bellen.
 
Uitzondering: Longbloeding
longen Bij een longbloeding hoest een patiënt het lichtrood en schuimende bloed op. Hier geldt weer in de eerste plaats: stel de patiënt zo veel mogelijk gerust. Bij sterke angst en nervositeit gaat hij nog veel meer hoesten en daardoor nog meer bloeden. Zet de patiënt rechtop in de kussens. Nooit plat laten liggen.
 
Bloedneus
bloedneus Een neusbloeding wordt veroorzaakt door een slag of een val, maar kan ook het gevolg zijn van de warmte of van vermoeidheid en dus spontaan ontstaan. Sommige kinderen zijn er heel vatbaar voor. Het stelpen van een bloedneus gaat als volgt: je laat eerst je slachtoffer de neus één keer snuiten. Houd hierna het hoofd van de patiënt lichtjes voorovergebogen en knijpt een tiental minuten de neus dicht met beide wijsvingers net onder het neusbeentje. Als je het hoofd achteroverbuigt, kan er bloed in de keelholte terechtkomen, dit is niet de bedoeling. Je kunt ook bloedstelpende watten gebruiken. Zorg ervoor dat die steeds een beetje uit de neusgaten steken, zodat je ze gemakkelijk kan verwijderen. Eén uur na de bloeding mag het slachtoffer voorzichtig snuiten, om de laatste bloedresten te verwijderen.
 
cookieassistant.com