SHERPAZ.nl

Spel Rollenspellen

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 185 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Kennismaking Balspellen Fopspellen Kimspellen Nachtspellen Postenspellen Quiz-vragen Renspellen Rollenspellen Waterspellen
 
Spelen Meer Spel_Maken
 
 
Cluedo
Bij Cluedo dienen de jeugdleden de rol van detectieve aan te nemen. Het verhaal naar hun toe is dat er een moord heeft plaats gevonden en dat zij die op moeten lossen. Ze moeten zien te achterhalen wie vermoord is (SLACHTOFFER), wie de moord heeft gepleegd (DADER), waar de moord is gepleegd (PLAATS), wat het (MOORDWAPEN) was.
Er lopen 4 stafleden (getuigen) in het spelgebied die gevonden moeten worden door de jeugdleden, wanneer ze een getuige gevonden hebben mogen ze hem één vraag stellen. In eerste instantie zal dit zijn: "Weet je wie (het slachtoffer), (de dader), (waar het gebeurd is) of (wat het moordwapen) is." Hierna moeten ze eerst bij een volgende getuige een vraag gaan stellen. Na enkele vragen weten ze wie van de stafleden welk onderwerp heeft en kunnen ze hun lijstje met mogelijkheden af gaan werken. De groep die zich als eerste meld met alle juiste antwoorden heeft gewonnen.
Het is makkelijk als je de mogelijkheden op losse kaartjes uitwerkt wordt zodat je niet telkens een volledig nieuwe opzet hoeft te maken. Een staflid kan dan gewoon drie kaartjes, uit één categorie, pakken en het spel kan beginnen. Bovendien leeft jeugd zich wat makkelijker in als ze ergens een beeld van kunnen vormen. Voor de stafkaarten krijg je dan de voorbeeldkaart en voor de jeugdleden de toegevoegde lijst:
DADER
Wazige wouter
SLACHTOFFER MOORDWAPEN
Brute Bertus
Genadeloze Peter
Pezige Pieter
Dikke Willem
Hopman Edje
Bijl
Fakkel
Touw
Koekepan
Kamptotem
DADER PLAATS
Wazige Wouter
Woeste Ralf
Roestige Ruud
Windige Emiel
Vaandrig John
Keuken
Kampvuurcirkel
Staflokaal
Stambasis
Magazijn

 

Spelkaarten
 
 
Levend stratego
Bij stratego zijn de jeudleden soldaten die opgedeeld in twee teams tegen elkaar strijden. Aan het begin van het spel wordt er aan iedere deelnemer een spelkaart uitgerijkt, door de stafleden, welke de startrang per deelnemer bepaalt. Door elkaar te tikken kunnen de soldaten een lid van de tegenpartij verslaan, afhankelijk van hun rang. Wanneer een lid verslagen is dient hij z'n spelkaart over te dragen en bij de commando-post een nieuwe te gaan halen. Bij deze commandopost worden de kaarten ongezien uitgedeeld, een lid kan dus een hogere maar ook een lagere kaart krijgen.
Per leger is er één lid dat de vlag draagt, deze krijgt géén andere rang toegekend en als hij getikt wordt heeft zijn team het spel verloren.
De rangvolgorde is volgens onderstaande tabel:
Vlag Deze persoon mag niet tikken
Maarschalk Wordt verslagen door de spion
Generaal  
Kolonel  
Majoor  
Kapitein  
Luitenant  
Sergeant  
Mineur Wint van een bom
Verkenner  
Spion Wint van de Maarschalk
Bom Mag niet tikken
Variant één, Vlagveroveren
 
Er kan voor gekozen worden om, in plaats van een vlaggendrager per team, echte vlaggen in te zetten. Deze vlaggen dienen, door de leden, duidelijk zichtbaar opgesteld te worden in het spelgebied. De groep die tegelijk twee vlaggen bij de commandopost inlevert heeft gewonnen. Wanneer iemand wordt onderschept die de twee vlaggen draagt dan is hij, naast de spelkaart, ook de vlaggen kwijt. Vlaggen kunnen dus alleen ingeleverd worden door iemand die 'n spelkaart heeft.
 
Variant twee, Het gevecht .... Net als in een echte oorlog kun je wel een gevecht winnen maar dat houdt niet automatisch in dat de oorlog gewonnen is. Tijdens het spelen van een van de eerder genoemde varianten gaat het om de ingeleverde kaarten van de tegenpartij, wie de meeste punten heeft wint. Alleen de kaarten welke zijn ingeleverd voordat het spel is afgelopen tellen mee. Het spel kan in deze vorm een vaste speeltijd krijgen of is eerder afgelopen als de vlag wordt ingeleverd. Op regioweekenden of met grote groepen kan het ook leuk zijn om met 3 of 4 legers tegen elkaar te strijden.
 
Het spel maken Het spel is eenvoudig te maken door onderstaande kaartjes af te drukken op gekleurd papier. Wanneer je deze met boeklon op hardboard plaatjes plakt krijg je een definitieve vorm van het spel die je makkelijk in kunt zetten op een verloren moment.
 

Spelkaarten
 
cookieassistant.com