SHERPAZ.nl

Technieken Materiaal

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 309 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Branders Handgereedschap Tenten Touw
Tokkel
 
 
Tokkel
Zoals onder Hout en Touw beschreven kun je, door gebruik te maken van katrollen, de uit te oefenen kracht op een voorwerp verhogen. Onze oude katrollen en tokkel hebben de geest gegeven en op deze pagina vindt je niets meer dan een foutenanalyse van deze voorwerpen en hoe we nieuwe gemaakt hebben.
 
De oude artikelen
Touw_maken_installatie Zowel de blokken als de schijven waren vervaardigd uit multiplex afgewerkt met blanke lak. Doordat deze katrollen buiten gebruikt werden had water een negatieve inwerking op het geheel wat de multiplex heeft verzwakt. Het ingewerkte lager in de schijven was zo groot mogelijk gekozen zodat het houten deel alleen een ondersteunend doel had. Bij gebruik is het trektouw tussen de separate lagen van de multiplex getrokken wat het einde van deze katrolschijven betekende.
De tokkel uit 2008 is vervaardigd uit hardhout met hardhouten schijven ook met ingewerkte lagers. Doordat de tokkel over een geslagen touw loopt (rond 50mm) krijgt deze met veel trilling te maken waar het hardhout niet tegenop gewassen bleek.
 
Verbeterpunten
De schijven dienen beter bestand te zijn tegen trilling en het toegepaste hout, bedoeld als veiligheid zodat niemand met de vingers bekneld kan komen, dient ten alle tijde nabehandeld te kunnen worden. Voor de schijven heb ik gekozen voor POM (een kunststof) Dit is slagvast, laag wrijvingscoëfficient (geen lagering benodigd in de katrollen), zeer goed waterbestendig. Het beslag wordt van staal afgeschermd door hardhout. Hout en staal zal worden behandeld met lijnzaadolie. Dit kan ter onderhoud altijd herhaald worden.
Het maken
Onder twee filmpjes, één voor het vervaardigen van de blokken en één voor het maken van de schijven. Beelden zeggen uiteindelijk toch meer dan woorden.
Touw_maken_installatie
 
cookieassistant.com