SHERPAZ.nl

Technieken Hout_en_Touw

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 297 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Knopen Sjorringen Schiemanswerk Overige
Objecten
 
 
Grondanker, Drie op een
Een "drie op een" grondanker wordt toegepast in zware dichte grond en is met minimale inspanning te maken. Het doel is om een last aan de grond af te zekeren. Om deze reden moet je het hoofdtouw zo dicht mogelijk bij de grond aan de palen knopen.
Tweederde van de palen dient in de grond te zitten het éénderde deel wat er dan nog uit de grond komt wordt afgeborgd naar achteren. Een goed aangebrachte 3 op 1 anker zou tussen 500 en 700 kg last moeten kunnen ondersteunen.
grondanker_01
Begin bij de enkele paal met het aanknopen van touw (Dit is de achterste paal in de verbinding) Vanaf hier dien je een touwverbinding met 4 tot 6 slagen touw te maken, die zo hoog mogelijk aangrijpt, op de twee palen ervoor. twee op een - verbinding.
grondanker_02
Tekening laat de drie op een verbinding met aangeknoopte hoofdlast zien.
 
Grondanker, Balkverankering
Bij het maken van een verankering waarop een groter krachtenspel losgelaten moet kunnen worden doe je er verstandig aan voor een balkverankering te kiezen. Deze zou tussen de 1500 en 2000 kg last moeten kunnen ondersteunen. Wanneer het aantal piketpalen verdubbeld wordt (Weerszijde 4 ipv getekende 2) zou het de 4000 kg moeten kunnen ondersteunen. Een nadeel van het balkanker alle steunpunten moeten dragen en haaks op de last staan om schuiven te voorkomen. Je kunt hiervoor op de kopse zijde van de balk een piketpaal plaatsen.
balkverankering
 
Grondanker, Dodemansanker
De zwaarste verankering mogelijk is een dodemansanker. Het gewicht van de balk in combinatie met het vele malen hogere gewicht van het zandpakket ervoor zal de hoogste last kunnen dragen. Door meerdere palen bijeen te binden of extra palen vertikaal voor de balk te plaatsen kan het anker geschikt worden gemaakt voor hogere belastingen. Een dodemansanker als getekend zou 3000 kg moeten kunnen dragen. Bij extra palen en terug geplaatst zand zou dit, naar zeggen, tot 8000 kg last moeten kunnen houden.
dodemansanker
 
Katrollen
Wanneer je een goed ankerpunt hebt, kun je door het toepassen van katrollen zware lasten verzetten. Het werken met katrollen is eenvoudig. Leg een katrol (links) vast aan het ankerpunt. We noemen dit de gepositioneerde katrol. De andere katrol (rechts) dien je vast te leggen aan de last. Dit is de ongepositioneerde.
katrol_01
Verbind een trektouw aan het gepositioneerde katrolblok.
Haal het trektouw door het ongepositioneerde katrolblok, je keert hiermee de kracht om.
Haal het trektouw door het gepositioneerde katrolblok, de last wordt nu door 2-en gedeeld.
Haal het trektouw door het ongepositioneerde katrolblok, de last wordt nu door 3-en gedeeld.
Haal het trektouw door het gepositioneerde katrolblok, de last wordt nu door 4-en gedeeld.
Haal het trektouw door het ongepositioneerde katrolblok, de last wordt nu door 5-en gedeeld.
Knoop uiteindelijk je trektouw af aan je ankerpunt.
Maak nu een directe verbinding tussen ankerpunt en hoofdlast, Overbrug zo altijd de meervoud van schakels welke zich in een katrollenset bevinden.
katrol_02
Wanneer het gepositioneerde en het ongepositioneerde katrolblok van plaats wisselen zal ook het krachtenspel veranderen. Bij bovenstaande plaatjes komt dit neer op het volgende:
Aanknopen: Volledige last.
insteken eerste schijf gepositioneerde katrol: Je verzet de last met 1/2 kracht.
insteken eerste schijf ongepositioneerde katrol: Je verzet de last met 1/3 kracht.
insteken tweede schijf gepositioneerde katrol: Je verzet de last met 1/4 kracht.
insteken tweede schijf ongepositioneerde katrol: Je verzet de last met 1/5 kracht.
insteken derde schijf gepositioneerde katrol: Je verzet de last met 1/6 kracht.
etc.
Je bent dus sterker maar je moet uiteindelijk je touw afknopen aan je last.
 
Klimnet
Er zijn diverse manieren om een klimnet te maken uiteindelijk zul je op basis van, voor handen, materiaal en gevoel een keuze moeten maken.
klimnet_splits Een soort van splitsmethode, touwen worden tegen elkaar weg gestoken. De "knoop" veroorzaakt een verschuiving in het raster de mazen zullen niet boven elkaar liggen. Naar mijn mening zal belasting wrijving geven tussen de afzonderlijke strengen, wat een kortere levensduur veroorzaakt.
klimnet Karaaksteek of hieling. Mooie knoop waarbij de een kruisvorm ontstaat in het touw, het aantrekken en gelijke mazen maken zal een uitdaging zijn. Ook zul je op moeten letten welke richting je met je touwen in moet.
klimnet_kruisknoop Kruisknoop (chinese kroon of vriendschapsknoop). Geeft met name bij dik touw veel touwverlies in de relatief grote knoop. Heb dit ooit geprobeerd en het resultaat was inderdaad een papegaaien-net.
klimnet_halve_steek Halve steek. Redelijk eenvoudig aan te brengen kleine knoop.
 
Opschieten
Touwen sla je het beste op door ze knoopvrij, donker en geventileerd weg te leggen. Helaas wordt je voorraad dan meestal een grote warrige hoop touw. Om dit te voorkomen worden touwen meestal verknoopt in een bundel welke eigenlijk bedoeld is om touwen bijeen te houden tijdens transport aan bv een rugzak. Een goed opgeschoten touw heeft dan ook een lus waaraan het kan worden opgehangen zonder dat deze knoop door beweging uiteen kan vallen.
Het plaatje laat de correcte uitvoering zien. Let op dat de uiteinden van het touw aan de overzijde van de ophanglus zitten.
opschieten
 
Dasring
De dasring kan in de scoutshop worden gekocht of zelf gesneden worden uit een lapje leer. Wanneer je deze zelf maakt is onderstaande wel handig.
Dasring
Natuurlijk kun je zelf nog veel meer manieren verzinnen om je eigen dasring te maken. Enkele voorbeelden:
Dasring Dasring Dasring Dasring Dasring
In de een na laaste herken je natuurlijk de Turkse knoop. De laatste is een variant hierop. Onder een kleine handleiding toegevoegd.
Dasring
 
Extra
Om de geest te stimuleren onder een aantal eenvoudige ideeen. Het betreft: "Touwmat, Hangmat en doek repareren."
hangmat
 
 
cookieassistant.com