SHERPAZ.nl

Technieken Overige_Technieken

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 560 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Metingen Klimsport
 
 
Klimmen Klimmateriaal
danger Klimmen is een risicosport, speel niet met het leven van een ander.
inspectie registratie Bij scouting is een grote hoeveelheid klimmateriaal (PBM Persoonlijk Beschermingsmiddel) terug te vinden. Om dit materiaal verantwoord in te kunnen zetten dienen de gebruikers op de hoogte te zijn van de correcte gebruikstechnieken. Zo mag dit materiaal alleen worden gebruikt om personen te zekeren en zeker niet als hijsmiddel waarmee lasten worden verplaatst. Het is belangrijk dit materiaal geen onnodige beschadigingen op loopt (laten vallen op hard voorwerp of ermee gooien) De zachtere materialen, touwen en band, zijn op hun beurt gevoelig voor zonlicht, chemische verontreiniging en scherp vuil. (ingetreden zand kan een touw doen scheuren)
Wat ooit is aangeschaft als klimmateriaal is dus niet vanzelfsprekend veilig voor gebruik. De gebruiker is altijd verantwoordelijk voor het materiaal wat door deze persoon wordt ingezet. Deze persoon zal dus minimaal, voorafgaande gebruik, een gebruiksinspectie moeten doen van alle materialen die hij/zij op dat moment gaat gebruiken.
Naast deze gebruiksinspectie is, minimaal eens per jaar, een volledige inspectie van alle separate artikelen van belang. Hier wordt vaak naar verwezen als keuring. Bedrijven laten dit vaak extern doen om te voorkomen dat er discussies komen over belangenverstrengelingen. Tijdens deze keuringen wordt aan de hand van leeftijd en inzet een einddatum voor gebruik vastgesteld wat gecombineerd wordt met een uitgebreide visuele inspectie. Van dit alles wordt op artikelniveau een registratie bijgehouden.

Wie mag PBM keuren?
Een omstreden onderwerp wat door iedereen anders wordt uitgelegd. Na een gemiddelde investering van 1 dag en 250,-Eu kun je het certifikaat keurmeester hebben. Of je hiermee ook werkelijk kundiger bent dan een intrinsiek gemotiveerde persoon die hetzelfde doet, wil ik als schrijver, met 30 jaar ervaring in de bergsport, betwisten. De wet wil ik niet aanhalen aangezien ik er niet uit kom, op deze website staat wel enige uitleg.

Neem je verantwoordelijkheid.
Iedere persoon die in het bezit is van klimmateriaal raad ik aan een inspectie-registratie op te starten. Dit materiaal verouderd sneller dan je erg in hebt en kan, mits in orde, je leven redden. Inspecteren kan een activiteit zijn die je met je speltak onderneemt. Het creeert ook bewustzijn in verantwoordelijkheid en omgang met materiaal. Aangezien het niet eenvoudig is deze registratie op te zetten vind je onderaan deze pagina enkele voorbeelden hoe je dit kunt doen. Voor scoutinggroepen kan de digitale versie (excel) worden aangevraagd.
Neem samen het onderhoudsdocument door, zorg dat iedereen een Inspectie-Procedure tot zijn/haar beschikking heeft en volg deze om het Inspectieformulier in te vullen. (Zorg dat bij het opvolgende jaar de formulieren van het eerste jaar aanwezig zijn.) Het engelstalige inspectieformulier is van de Fa. Petzl. Het nederlandstalige inspectieformulier is van Sherpaz.nl en opgesteld voor Prive / scoutingdoeleinden.
Benodigde kennis
In onderstaande formulieren kan de term "Valfactor" worden gebruikt.
Deze kun je berekenen met onderstaande formule:

Valfactor = Valhoogte / Uitgegeven touwlengte

(Bij klimmen met toprope telt dus de volledige touwlengte tussen
zekeraar en klimmer.)
valfactor1 valfactor2
valfactor = 5 / 5 = 1 valfactor = 5 / 2.5 = 2
Inspectie Procedure
Petzl-EN
Inspectie Formulier
Petzl-EN
Inspectie Formulier
Sherpaz-NL
Onderhoud
Petzl-EN
PBM Gordel
PBM Touw
PBM Band
BPM Carabiner
PBM Helm
PBM Touwklem
 
cookieassistant.com