SHERPAZ.nl

Technieken PSU

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 327 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Paklijst-Basis Paklijst-Uitgebreid Wet Belofte
 
Baden Powel Als basis leer je bij scouting normen, waarden en te vertrouwen op je teamgenoten (samenwerking). Een onderdeel hiervan is het afleggen van de belofte bij de installatie, hierbij wordt in bijzijn van alle andere leden van de groep (speltak) verbaal geconformeerd aan de geldende regels binnen deze groep.
Een tweede onderdeel is het kennen van "de wet". De wet beschrijft inhoudelijk de regels waaraan de leden zich in de basis moeten houden. De wet wordt daarom bij opkomsten voorgedragen. Het voordragen van de wet gaat vaak gepaard met het hijsen van de vlag. Het tonen van een vlag symboliseert hierbij de verbondenheid van de groep. Dat wil zeggen: "Aan welk land ze gebonden zijn en welke wetten/regels er worden gehanteerd." Met het bijkomende saluut geef je aan deze regels te respecteren.
 
Belofte, Bevers
Ik beloof mijn best te doen een goede bever te zijn. Samen te spelen en samen te delen.
(Bevers kunnen de tekst netjes opzeggen en uit hun hoofd leren, maar de belofte heeft voor de meeste bevers nog geen inhoudelijke betekenis. Je kunt er niet vanuit gaan dat bevers hetzelfde begrip van een belofte hebben als oudere kinderen. Beloven is voor kinderen van deze leeftijd namelijk nog een vrij abstract begrip.)
 
Belofte, Welpen
Ik beloof mijn best te doen een goede welp te zijn. Iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de welpenwet. Jullie kunnen op mij rekenen.
 
Belofte, Scouts
Ik beloof mijn best te doen een goede scout te zijn. Iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de Scoutingwet. Ik wil samen met anderen het goede zoeken en bevorderen. Jullie kunnen op mij rekenen.
 
Belofte, Explorers
Ik beloof mijn best te doen een goede explorer te zijn. Iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de Scoutingwet. Ik wil samen met anderen het goede zoeken en bevorderen. Ik wil de kansen die ik krijg benutten, door zo goed mogelijk om te gaan met de middelen die mij ter beschikking staan. Jullie kunnen op mij rekenen.
 
Belofte, Roverscouts
Ik beloof mijn best te doen een goede roverscout te zijn. Iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de Scoutingwet. Ik wil samen met anderen het goede zoeken en bevorderen. Ik wil de kansen die ik krijg benutten, door zo goed mogelijk om te gaan met de middelen die mij ter beschikking staan. Ik wil ontdekken op welke manier ik een bijdrage kan leveren aan de samenleving, zowel binnen als buiten Scouting. Jullie kunnen op mij rekenen.
 
Belofte, Leidinggevenden
Baden Powel Ik beloof mijn best te doen goed staflid te zijn. Iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de Scoutingwet. Ik wil jullie helpen goede scouts te zijn en jullie stimuleren in je ontwikkeling. Ik wil dit samen met de andere stafleden doen. Jullie kunnen op mij rekenen.
 
Deze belofte voor leidinggevenden kent twee facultatieve mogelijkheden: 1.Leidinggevenden die dit willen, kunnen de naam van de speltak toevoegen aan het woord ‘staflid’. De groep neemt hierin een besluit. 2.Leidinggevenden die dit willen, mogen een eigen tekst toevoegen aan de bestaande beloftetekst. De huidige tekst is richtinggevend kader.
 
Belofte, Plusscouts
Ik beloof mijn best te doen in mijn rol een goede bijdrage te leveren aan Scouting. Iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de Scoutingwet. Ik doe mijn best een bijdrage te leveren aan de samenleving, zowel binnen als buiten Scouting. Jullie kunnen op mij rekenen.
 
1: Facultatief is hier de toevoeging ‘met de hulp van God’, waarmee God staat voor de verschillende benamingen die hier vanuit verschillende geloofsrichtingen voor worden gebruikt.
 
Wet, Bevers
Ik ben een bever. Wat bevers doen, doen we samen.
 
Wet, Welpen
Een welp speelt samen met anderen in de jungle. Een welp is eerlijk, vriendelijk en zet door. Een welp zorgt goed voor de natuur.
 
Scoutingwet (voor iedereen vanaf 11 jaar)
Oude wet Een scout trekt er samen met anderen op uit om de wereld te ontdekken en deze meer leefbaar te maken. Een scout is eerlijk, vriendelijk en zet door. Een scout is trouw, waardebewust en zorgt goed voor de natuur. Een scout is behulpzaam en respecteert zichzelf en anderen. Toelichting op de term 'waardebewust'
Het woord 'waardebewust' doelt erop dat Scouting aan leden wil meegeven dat er veel waarde in dingen en situaties zit, waarvan het de bedoeling is dat die wordt opgemerkt of bewust wordt beleefd, zodat zorgvuldig omgegaan wordt met dingen, de omgeving of situaties. Met waardebewust wordt dan ook bedoeld dat scouts zich bewust zijn van de waarde die dingen hebben, zodat ze bewuste en duurzame afwegingen kunnen maken.
 
Salueren
Oude wet Salueren doe je met je rechter hand. Bij de scouting krommen we de pink waar we vervolgens de duim op plaatsen, de overige 3 vingers blijven gestrekt naast elkaar. Bij saluut houdt je deze hand aan het rechter oor.
Ook in het saluut zit een betekenis. De op de pink geplaatste duim symboliseert de sterke die de zwakke beschermt.
 
cookieassistant.com