SHERPAZ.nl

Technieken PSU

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 377 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Paklijst-Basis Paklijst-Uitgebreid Wet Belofte
 
 
PSU, staat voor Persoonlijke Standaard Uitrusting. Het omvat alle persoonlijke benodigdheden welke je als scout standaard bij je hoort te hebben. Dit varieert van kleding bij een opkomst tot een eventuele rugzak bij een kampeeractiviteit.
 
Uniform
Het meest kenmerkende deel van de uitrusting bij scouts is het uniform (Het uniform gekleed zijn). Dit uniform is bedoeld als een uniforme manier van kleden waardoor de eventuele klasseverschillen bij de leden worden weg genomen. Het meest opvallende deel van het uniform is natuurlijk de scouting-blouse en groepsdas. Hiermee wordt de identiteit van groep en speltak vastgelegd. Met aanvullende insignes kan er individueel worden weergegeven wat deze persoon heeft gepresteerd.
Wanneer een bijeenkomst langer als een paar uur duurt wordt er vaak voor gekozen om de traditionele blouse te vervangen door eenzelfde T-shirt en of trui te dragen. Hierdoor ontstaat een paar extra kledingstukken wat de hygiene ten goede komt en bij koude toch zorgt voor een uniforme kleding.
Naast de blouse is een blauwe broek het voorschrift en stevig schoeisel een verlangen. Het dragen van een hoofddeksel (barret, tok, hoed, muts of pet) bij het uniform is optioneel. Per speltak kan worden beslist of deze deel uit maakt van het uniform. Vanaf 10 jaar, speltak scouts, kan worden verlangd dat de deelnemers pen, papier en een zakmes bij zich hebben.
 
Het image wat (een uniform) scouting heeft is per land verschillend. In Amerika blijkt het oude uniform ook in de huidige maatschappij toepasbaar.
 
Zakmes
Zakmessen zijn het gereedschap van scouts. Je kunt een zakmes voor honderden toepassingen gebruiken, maar de belangrijkste is voedsel schoon maken. Wanneer je met je zakmes geen aardappel kunt schillen is het een waardeloos ding. Wanneer je dit wel kunt en eventueel een extra tool bij de hand hebt waar je een conserveblik mee kunt openen, dan heb je alles bij de hand wat een scout nodig heeft.
Een goed zakmes is schoon, zodat het makkelijk opent en sluit zodat je geen roest of bacterien in je eten krijgt. Ook is het scherp, zodat je de voor handen taak goed, snel en met minimale kracht uit kunt voeren. Bovendien kun je jezelf met een bot mes veel ernstiger verwonden dan met een scherp mes.
Je zult op een bot mes meer kracht zetten. Als je jezelf dan snijd trek je de huid open die dan dus scheurt. Zo kun je beter een snijwond hebben, deze plak je dicht en geneest met minimaal lidteken. Dit is ook de reden waarom artsen in een ziekenhuis met een scherp mes opereren. Waar let je op bij het aanschaffen van een zakmes:
Een zakmes mag na openen geen speling tussen lemmet en heft (handvat) hebben.
Het lemmet nog de nevengereedschappen mogen permanent vervormbaar zijn.
Het lemmet mag geen kartelrand hebben, deze zijn bedoeld om, in noodsituaties, touwen door te kunnen snijden. (klim en zeilsport)
Grootte van het mes is afgestemd op de gebruiker. Lengte van het lemmet nooit langer dan de handpalm.
 
cookieassistant.com