SHERPAZ.nl

Technieken Navigatie

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 243 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Kaart Kompas GPS Alternatief
 
 
GPS (Global Positioning System)
GPS Het makkelijkste hulpmiddel om te gaan navigeren is tegenwoordig de GPS. Verkrijgbaar van eenvoudige apparaten welke een co÷rdinaat aan kunnen geven tot navigatiesystemen welke straten en huisnummers weer kunnen geven. Maar, hoe duur het apparaat ook is, ze werken allemaal hetzelfde. Om de aarde circuleren satellieten welke een signaal uitzenden. Een GPS legt verbinding met zo veel mogelijk satellieten en meet de afstand tot iedere satelliet. De software in het apparaat berekent dan de positie op aarde en geeft deze positie, middels co÷rdinaat en of op digitale kaart, weer.
 
In de GPS systemen bedoeld om in het terrein te gebruiken (veel in gebruik binnen scouting-groepen), zijn de zo genaamde: ôhand heldö toestellen" hierbij kun je in het menu bij instellingen het een en ander wijzigen. Naar mijn mening zijn de belangrijkste: Kaartdatum (zie kaart) en systeem (het co÷rdinatenstelsel wat je gebruikt, RD (Rijks Driehoekmeting) voor het Nederlandse ruitennet (zie kaart)).
Onthoudt dat GPS maar een hulpmiddel is, wat overigens niet langer mee gaat dan de batterij die erin zit.
Gebruik verschilt per GPS zie hiervoor de desbetreffende handleiding van je toestel.
 
geocaching In de afgelopen jaren zijn er door diverse mensen "schatten" verstopt welke met gebruik van GPS gezocht kunnen worden. Dit fenomeen is bekend als Geocaching mocht je interresse hebben kijk dan eens op Geocaching.com
 
Handleiding
Voor scouting Regio Zuid-Oost Brabant heeft Bas Clasquin bij de uitleen toestellen (Garmin 60sc(x)) een handleiding gemaakt. Zeer handig document voor zowel beginnende als gevorderde GPS-ers.
  GPS handleiding
 
cookieassistant.com