SHERPAZ.nl

Technieken Materiaal

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 334 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Branders Handgereedschap Tenten Touw
Tokkel
 
 
Touw
Nu al diverse keren de vraag gehad: "Hoe werkt dat touw maken?"
Touw maken begint bij planten oogsten. Dit zijn meestal planten met lange vezels welke na een droog en breek proces vezels opleveren. Deze worden in een proces wat spinnen heet, tot een draad (garen) gedraaid. In vroeger tijden gebeurde dit door de touwslager welke een voorraad vezels nam en achteruit van een draaiende touwmachine weg liep terwijl hij gelijkmatig vezels aan het ontstanende touw toevoegde.
Tegenwoordig worden deze draden machinaal vervaardigd (paktouw of schiemansgaren 3mm) en kan dit worden gekocht. Dit materiaal heeft mijn voorkeur bij het zelf slaan van een touw, ook twijnen genoemd. Touw slaan is niets meer het in elkaar draaien van draden (garens) zodat er een kardeel of streng ontstaat. Onderstaande werkt echter hetzelfde met 2 strengs sisaltouw.
Touw_maken_installatie Links de basis van een complete installatie zoals benodigd om touw te kunnen twijnen. Touwmachine met (in dit geval) 3 simultaan roterende haken. En afstandshouder, deze voorkomt dat de afzonderlijke strengen voortijdig ineen draaien. Eindpunt 1 roterende haak welke het mogelijk maakt dat de strengen zichzelf ineen draaien. Door dit eindpunt te blokkeren kan er eerst spanning op de strengen worden gezet wat een vaster touw genereert.

Touwmachine Zorg dat de installatie wordt gevuld door op alle haken van de machine een gelijk aantal draden te zetten met dezelfde voorspanning welke allemaal eindigen op het geblokkerde eindpunt. Plaats de afstandhouder tegen het eindpunt en draai, met de touwmachine, totdat er drie gelijke strengen zijn onstaan. Tijdens dit proces zal de machine of het eindpunt moeten kunnen schuiven door het opdraaien wordt het touw namelijk korter. Ontgrendel het eindpunt en beweeg de afstandhouder gecontroleerd richting de touwmachine. Achter de afstandhouder zal zich het touw vormen. Doordat een deel van de spanning zich kan ontladen zal het touw weer ietsje langer worden, dit wil je niet. Om dit te voorkomen dient de touwmachine rustig door te draaien en de benodigde spanning bij te zetten. Thats all folks! Op internet ben ik echter wel een meccanoproject tegen gekomen waarbij de klossen draaien en het eindresultaat wordt opgerold. Ik zou graag de bouwer leren kennen. Touw_maken_meccano
Touwmachine
Op internet kun je natuurlijk diverse plaatjes vinden van touwmachines en ondanks dat ik er wel eens op EBAY langs zie komen (antiek en beschadigd) heb ik maar besloten zelf een dergelijk installatie te bouwen. De doelstelling was 3 en 4 strengs touwen en iets dat ik de afstandhouder los kon laten. Bij eerdere tests draaide deze op. Door twee touwen tegelijk te slaan is dit probleem opgelost.
Touw_maken_tandwiel Als medewerker in de fijn mechanische industrie zou je nu de uitleg verwachten over frezen van kunststof tandwielen op gedraaide RVS assen gelagerd in rulon bussen maar ik heb gekozen voor multiplex en artikelen uit de doe het zelf winkel. Tandwielen kun je genereren op woodgears.ca (zie mijn links) een zeer zorgvuldig uitgezaagd en met een bovenfrees gekopieerd.
De tandwielen zijn middels inslagmoeren vastgezet op M8 bouten welke in lagertjes in een multiplex kast draaien.
De tandwielen zijn getekend vanaf de slingerkant, het touw loopt van je weg. (Draai je de andere kant in, dan krijg je bij 2 strengs materiaal een driehoekig eindresultaat en je loopt het risico dat je de bouten los draait.)
 
Touw_maken_tandwielen Touw_maken_tandwielkast
De laatste keer dat ik hem gebruikt heb, was om touwen te slaan voor een klimnet. Strengen opgebouwd uit 6 lagen 2 strengs sisal. Eindresultaat gaf 22mm touw en geen enkel probleem gehad met de kast. Wel heb ik ontdenkt dat je het basismateriaal ongestraft met een platte knoop aaneen kunt knopen tijdens het slaan.
 
Touw_maken_verknopen_voor Touw_maken_verknopen_na

 
cookieassistant.com