SHERPAZ.nl

Technieken Hout_en_Touw

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 336 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Knopen Sjorringen Schiemanswerk Overige
Objecten
 
 
Platte knoop
Platte knoop of Reefsteek, wordt gebruikt om twee touwen van gelijke dikte aan elkaar te knopen. Hij is niet echt betrouwbaar houdt daarom de uiteinden lang genoeg en knoop bij voorkeur de uiteinden met een halve steek af. Breeksterkte van de knoop 45% van touwsterkte. Wel is de knoop eenvoudig te los te maken door aan één uiteinde te trekken. De reden waarom EHBO-ers zo verband en mitella's af horen te knopen. Ezelsbruggetje om de knoop te onthouden: Rechts over links en Links over Rechts.
platte_knoop
 
Bulinknoop
De schootsteek wordt gebruikt om touwen van verschillende dikten aan elkaar te knopen. De eerste lus dient gemaakt te worden met het dikke touw. Breeksterkte is 55% van touwsterkte. De knoop wordt beter als hij dubbel wordt uitgevoerd. Door het dunne touw een extra draai te geven. Breeksterkte is dan 75%.
schootsteek
bulinknoop

 
De paalsteek wordt gebruikt om een lus in het uiteinde van een touw te leggen. Breeksterkte is 55% van touwsterkte. Ook deze bulinknoop wordt beter als hij dubbel wordt uitgevoerd. Dit doe je door met twee overhandse lussen te beginnen. Breeksterkte is dan 75%.
paalsteek
De Paalsteek kan ook om het eigen lichaam gelegd worden. Een methode om mensen uit gletscherspleten te trekken.
paalsteek In het linker plaatje is de paalsteek niet "in" de lus weggestoken, maar naar buiten toe. Deze vorm van de paalsteek zou "zelflossend" zijn. Bij veel bergsportverenigingen wordt de complete knoop om deze reden afgeraden.
 
De dubbele paalsteek (onder) vind ik persoonlijk een leuke knoop om twee gelijke lussen in het uiteinde van een touw aan te brengen.
paalsteek
 
Achtknoop
De achtknoop wordt gebruikt om een lus in het uiteinde van een touw te leggen.
Door de omslachtige manier van leggen niet altijd even populair als de paalsteek. Echter door een Breeksterkte die 100% van de touwsterkte evenaart (mits netjes gelegd), wel als zeer veilig aan te merken. Om deze reden wordt hij in de bergsport gebruikt om in te binden. Hierbij leg je de knoop enkel in het touw, haalt het uiteinde door de klimgordel, en steekt dit terug. Dit wordt gedaan door de knoop tegengesteld, met het uiteinde, te volgen.
achtknoop
 
Alpenvlinder, Vlinderknoop
De alpenvlinder wordt gebruikt om een lus in het midden van een touw te leggen, of om een touw provisorisch te herstellen. Door een Breeksterkte die 100% van de touwsterkte evenaart, ook als zeer veilig aan te merken. Leggen gaat het makkelijkst om de eigen hand.
alpenvlinder
 
Vissersknoop
De vissersknoop (hengelaar of schippersknoop en nog vele andere) wordt gebruikt om touwen permanent, in elkaars verlengde, met elkaar te verbinden. Door een Breeksterkte van 75% van de touwsterkte, wordt hij als veilig aangemerkt. Wel dienen de uiteinden weggetaped te worden. In dubbele uitvoering (grinner genoemd) is hij uitermate geschikt voor dun touw of vislijn. (onderste twee afbeeldingen)
vissersknoop
 
Prussikknoop
De Prussikknoop wordt gebruikt om touwen beweegbaar met elkaar te verbinden. Alleen als je het dunne touw in de richting van het dikke touw beweegt zonder de knoop mee te schuiven zal hij vast slaan. De Breeksterkte van de knoop ligt boven die van het dunste touw wat de knoop dus zeer veilig maakt.
prussikknoop
 
Mastworp
mastworp De Mastworp wordt, bij scouting, gebruikt om touw aan hout te verbinden. Beide uiteinden zijn daarna belastbaar. Let op het touw moet wel constant belast worden. Bij een eventuele schokbelasting kan het gebeuren dat de knoop door schuift. Breeksterkte ligt tussen de 60 en de 70% van de touwsterkte. Als het touw nat is zal de knoop zich beknijpen, "beknijpen = 60%".
 
mastworp_gelegd 
 
Een snelle methode om de mastworp te leggen: Schuif een overhandse en een onderhandse lus over elkaar en leg deze om het hout. Natuurlijk alleen uit te voeren als het kopse hout of als bij een karabiner de mogelijkheid bestaat. (In het filmpje de 2de manier)
 
Halve mastworp
halve_mastworp De Halve Mastworp of Italiaanse steek is niet echt een knoop. Hij wordt gebruikt om zware lasten af te zekeren. In de bergsport om mensen te zekeren (te borgen terwijl ze klimmen). Het ene uiteinde van het touw bevat de last, het andere uiteinde heb je vast. De karabiner of Musketon is verankerd aan iets wat zwaarder is dan de hoofdlast. (Lees voor gebruik ook de bergsporttechnieken)
 
Timmersteek
De Timmersteek wordt ook gebruikt om touw aan hout te verbinden. Maar ook om met de eerste handelingen de af te knopen materialen op hun plaats te houden. zo Werd de timmersteek vroeger gebruikt in de steigerbouw. (Zie diagonaalsjorring) Breeksterkte is ongeveer 70% van de touwsterkte.
timmersteek
 
Trompetsteek
De Trompetsteek wordt gebruikt om een touw in te korten, waarna het wel belast moet worden. Om tegen te gaan dat de uitstekende lussen door de knoop slaan, (waardoor de knoop uiteen valt) knoop je de lussen op de uiteinden.
trompetsteek
 
Kruisknoop (Vriendschapsknoop)
Voor de kruisknoop of Vriendschapsknoop weet ik alleen zeker dat hij gebruikt wordt daseinden aan elkaar te knopen. Door het docoratieve vermogen van de knoop is de dasring hierdoor overbodig. kruisknoop
 
Bandknoop
De naam bandknoop zegt het eigenlijk al. De knoop is bedoeld om bandmateriaal te verknopen. Band heeft als eigenschap dat het heel glad is waardoor de wrijving, benodigd om knopen bijeen te houden, in traditionele knopen vaak niet volstaat. De knoop is eigenlijk niets meer dan een halve steek welke met een ander uiteinde wordt tegengestoken. Zorg dat de band netjes over elkaar ligt en dat de uiteinden minimaal 10cm uitsteken.
 
Extra
knopen
knopen
 
cookieassistant.com