SHERPAZ.nl

Technieken Hout_en_Touw

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 321 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Knopen Sjorringen Schiemanswerk Overige
Objecten
 
 
Touw_maken Knopen zijn al ouder dan de eerste woorden op schrift. Zo is er in Antrea een deel van een visnet gevonden, in een veenmoeras, waarvan de leeftijd werd vastgesteld op 9200 jaar. De gebruikte knopen in dat net zijn niet alleen de oudste maar ook nog steeds gebruikte knopen (schootsteek). Ook weten we dat oude Grieken, Romeinen en Egyptenaren ingewikkelde knopen gebruikte in constructies als hijsapparaten. Maar ook voor bruggenbouw, chirurgie en vele anderen werden toen reeds knopen gebruikt. Doordat zeelieden en cowboys, in vroeger tijd, veel van hun tijd besteden met touw in de hand (bijvoorbeeld: repareren van tuigage) werden er wel eens nieuwe knopen gevonden. Door het reizen van deze mensen werden knopen overgedragen en zo gemeengoed.
In afgelopen eeuwen is er een grote diversiteit aan knopen ontstaan: zo zijn er hengelaarsknopen, molenaarsknopen, sjouwersknopen, hoogtewerkersknopen, koetsiersknopen en weversknopen. Met in iedere discipline knopen die functioneel, mooi of beide zijn. Als schrijver ben ik ervan overtuigd dat het er niet om gaat hoeveel knopen je denkt te kennen. Het is belangrijk dat je, voor jouw toepassing, de juiste knoop goed gelegd toe kunt passen. Leer geen twintig oplossingen voor een probleem. Zoek voor jou een prettige veilige knoop uit en zorg dat je hem met gesloten ogen op een juiste manier kunt leggen. Opgedragen aan Bertus Rouwen (17-04-1960 - 10-07-2000)
 
Begrippen
Touw_opbouw Touw is er in vele maten, soorten en kwaliteiten. Onderstaand een overzichtje met benamingen en begrippen.
Draad Benaming voor hele dunne touwtjes (hier wordt ook garen voor gebruikt).
Vezel dunste deel van touw, het touw is uit een of meer vezels opgebouwd.
Garen Het element opgebouwd uit alleen vezels.
Kardeel
of streng.
Het element opgebouwd uit meerdere garens.
Lijn Alle touw met een specifiek doel (Ankerlijn, Reeflijn, waslijn).
Touw Traditioneel spreken we van touw wanneer de diameter boven de 10mm komt.
Getrokken lijn Een lijn dat bestaak uit één kardeel.
Geslagen
lijn of touw
Een lijn of touw dat bestaat uit meerdere kardelen, welke in elkaar gedraaid zijn.
Gevlochten
lijn of touw
Een lijn of touw dat bestaat uit meerdere kardelen, welke tot één gevlochten zijn.
Kern Vulling van touw dat, van binnen uit, is opgebouwd uit meerdere lagen.
Kernen kunnen getrokken, gelagen of gevlochten zijn.
Mantel Het omhulsel van een touw dat een kern heeft.
 
Materiaal
Touw_maken Van oudsher werden de vezels van een touw vervaardigd uit plantenstengels en bladeren. De uitgekamde vezels van: Kokos, Katoen, Sisal, Manilla en Hennep waren hiervoor het meest geschikt. Natuurvezel touwen zijn nog steeds te krijgen maar in tegenstelling tot de huidige kunststoffen (wordt behandeld onder bergsporttechnieken, te weinig doelen voor scouting.) wel gevoeliger voor vocht (mits goed gedroogd gaan ze rotten). Een touw opgebouwd uit natuurvezels is echter weer minder gevoelig voor zonlicht en makkelijker te beoordelen op nog voor handen levensduur. Hiernaast heeft natuurvezel een grotere wrijving op bv hout wat het voor scoutingdoeleinden (pionieren) geschikter maakt. Door het nat maken van natuurvezel zullen deze touwen, in diameter, uitzetten. Knopen welke door gebruik zijn gaan lossen kunnen hiermee "tijdelijk" worden aangespannen.
 
cookieassistant.com