SHERPAZ.nl

Technieken Hiken

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 471 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Voeten Rugzak
 
 
voeten Onze voeten hebben zich over de eeuwen heen ontwikkeld om te kunnen omgaan met ongelijk en ruw terrein. Echter, door de vlakke ondergrond van de steden zijn onze voeten lui geworden. Ze hebben dus extra tijd nodig om te wennen aan de extra last en het ruwere terrein. Hier zijn enkele Tips voor het Trainen van je Voeten voorafgaande aan een hike.
 
* Train je voeten door simpelweg veel te gaan wandelen.
* Loop voorafgaand, wanneer mogelijk op blote voeten, hiermee krijg je een gezonde voet.
* Verwijder overtollige eelt (huidvijl)
* Behandel schimmels (zwemmerseczeem), raadpleeg een huisarts.
* Knip je teennagels. Verhelp ingroeiingen en scherpe randjes voor je gaat wandelen.
 
Blaren
blaar Blaren zijn de meest voorkomende aandoeningen tijdens het hiken, bovendien kunnen de mooiste tocht in een hel veranderen. Blaren kunnen voorkomen worden door een juiste training, goede schoenen en sokken, en door een vroege herkenning van het probleem. Hoe Ontstaan Blaren?
Warmte De warmte die blaren veroorzaakt komt meestal van de wrijving tussen je huid en je schoen. Zand en stof in je schoen kan wrijving doen vergroten, waardoor je sneller Blaren kunt krijgen.
Vocht Vochtige of natte voeten, zweet of water, zijn eerder vatbaar voor blaren, omdat vocht je huid zachter maakt.
Zout Zweet is niet alleen vochtig maar bevat ook zouten. Wanneer het zout kristalliseert door drogen geeft dit, net als zand, een schurende werking. Trek om deze reden met regelmaat zuivere sokken aan.
Het voorkomen van blaren?
Blaren voorkomen komt neer op het tegenwerken van de factoren die ze veroorzaken.
Allereerst moet je goede schoenen hebben, schoenen die goed passen en geen vervelende druk- of knelpunten hebben. Neem waterdichte maar ademende schoenen, die goed ventileren en overbodig vocht afvoeren. Kijk naar extra grote en afgesloten tongen om vuiligheid buiten te houden.
Geef je voeten genoeg rust, en als je merkt dat je voeten warm of vochtig worden is het verstandig je ritme aan te passen en een langere Rust-Pauze te nemen waarbij je schoenen en sokken uit doet. Je kunt dan ook je sokken wisselen en degene die je aan had laten drogen. Het afwisselen tussen twee paar sokken is vaak erg effectief. (Wel de gedragen sokken uitspoelen)
Als je besluit om je voeten af te laten koelen in een beekje, droog ze dan grondig af alvorens weer je sokken en schoenen aan te trekken. Water maakt je huid zachter en kwetsbaarder. Laat je voeten ook even ademen na het afdrogen.
Gebruik Vocht absorberende Inlegzolen om het vocht uit je Wandelschoenen te houden.
Blaren hebben tijd nodig om te ontstaan, vaak voel je een blaar vooraf aankomen. Als je dan gelijk actie onderneemt, dan kun je blaren voorkomen. Handel bij pijnlijke of irriterende plekken als volgt:
Doe je Schoenen en Sokken uit. Was vervolgens je voeten met koud water.
Laat je voeten goed drogen.
Trek zuivere droge sokken aan en liefst ook andere schoenen, eventueel wandelslippers.
Je kunt eventueel een speciale blaarpleister, of beter second-skin op de pijnlijke plek aanbrengen.
 
Blaren behandelen
Wanneer zich toch een blaar gevormd heeft, en je nog door wilt lopen, kan het verlichting geven de blaar te prikken.
Let wel, wanneer een blaar gesloten is blijft hij steriel en zal hij dus niet infecteren.
 
Gesloten blaar prikken.
Steriliseer een naald en prik een gaatje in de blaar. Druk alle vocht uit de blaar. Laat de huid zitten en overplak de volledige blaar met second-skin.
Wanneer er geen second-skin voor handen is, intapen (zie open blaar)
 
open blaar. tapen Bij een gescheurde blaar dien je de aanwezige huidresten te verwijderen. Was de wond goed uit en steriliseer deze vervolgens.
Bedek de open wond met een steriel gaasje en plak deze met kleefpleister af. Wanneer de tape niet breed genoeg is dien je pansgewijs te werken. Je begint onderaan en werkt half overlappend naar boven. In tegenstelling tot de foto alleen de blaar goed inplakken.
 
cookieassistant.com