SHERPAZ.nl

Technieken Hiken

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 466 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Voeten Rugzak
 
 
wandelaar Wanneer je een meerdaagse hike gaat ondernemen zul je niet onder een rugzak uit komen. Afhankelijk van je doel zul je een rugzak moeten kiezen. (Zie hiervoor het hoofdstuk PSU ? Persoonlijke Standaard Uitrusting)
Wanneer je een rugzak hebt zul je hiermee om moeten leren gaan. Het afstellen op je rug, inpakken en ermee lopen zijn specifieke disciplines.
 
Vaste instellingen
ruglengte Op de meeste, ?kwalitatief betere,? rugzakken kan de ruglengte worden versteld. Wanneer dit mogelijk is dient deze als volgt worden afgesteld. De heupband dient te dragen op de heup waarbij de aanknopingspunten van de schouderbanden tussen de schouders vallen.
Bij kinderen kan het zijn dat je de rugzak een paar keer per jaar bij moet stellen.
 
 
 
Inpakken rugzak:
In veel boekjes zul je voorschriften tegen komen wat waar in een rugzak hoort te zitten. Een paar eenvoudige richtlijnen:
Duw in de compartimentering van je rugzak een vuilniszak, waarin je als het ware al je spullen verpakt. (extra waterkering)
Slaapspullen helemaal onderin. Deze heb je gedurende de dag niet nodig. Comprimeer deze eventueel met een compressiezak.
Zorg dat de, zware spullen zo dicht mogelijk op de rug gepakt zitten en, in tegenstelling tot de boekjes, zo laag mogelijk in de rugzak geladen zijn. Dit voorkomt dat je topzwaar wordt.
Zorg dat je draagvlak plat blijft. Er mag tijdens het lopen niets in je rug prikken.
Probeer je rugzak zo dun mogelijk te houden, laad liever omhoog dan naar achteren. Naar achter geladen artikelen geven veel meer moment op je rug.
Hang niets los aan je rugzak, als het er niet in past vast snoeren aan de rugzak. Bungelende elementen zijn zeer lastig. Knopen doe je bij voorkeur aan de bovenzijde, zo houdt je de benen vrij.
 
Lopen met rugzak
schotse_hiker Het ziet er zo gemakkelijk uit, rugzak op je rug en lopen maar. Wanneer je ermee aan de gang gaat valt het echter vaak tegen. Je moet dat ding op je rug hijsen, schouders en heupen doen eigenlijk al zeer omdat hij de vorige dag niet helemaal lekker hing. Bij deze een paar tipjes:
Knoopjes aan jassen en broeken worden drukpunten wanneer er een rugzak op hangt. Verwijder eventuele knoopjes en doe geen riem aan.
Zorg voor een paar maandverbandjes. Een ongeoefende loper krijgt last van de schouders. Maandverband kun je als extra polstering tussen schouder en rugzak steken.
Na het opgooien van de rugzak moet je de rugzak vast zetten op de rug. Doorloop hiervoor variabele instelling.
 
Variabele instellingen
Zet de schouderbanden los. Ook de banden van schouder naar top rugzak.
Plaats rugzak op de rug.
Zet de heupband vast. Deze draagt nu de rugzak, op de heupen.
Trek de schouderbanden aan totdat deze volledig aansluiten op de rug. De rugzak mag hierbij niet van de heupen gelicht worden.
Trek nu de top van de rugzak met de bovenste bandjes naar je nek.
Als het goed is draagt de polstering nu overal op het lichaam. Wanneer er ergens ruimte is tussen polstering en lichaam (meestal op de schouders) heb je iets verkeerd gedaan. Waarschijnlijk een verkeerde instelling op de ruglengte.
Sluit het borstbandje. Met het borstbandje kun je, tijdens het lopen, de schouderbanden net op andere draagpunten brengen.
 
cookieassistant.com