SHERPAZ.nl

Technieken EHBO

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 6 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Bloeding Bewusteloos Verslikken Brandwond
Botbreuk Kneuzing Vergiftiging Trommel
 
 
enkel Gekneusd, Verstuikt en verzwikt zijn allemaal termen welke men gebruikt als iets pijnlijk is maar niet gebroken. Er is echter een aanduidbaar verschil.
 
Kneuzing
kneuzing Wanneer het onderhuidse weefsel beschadigd raakt door een klap als vallen of stoten zullen de bloedvaten beschadigen. Als reactie kan, het slachtoffer, pijn ervaren en kunnen er zwellingen en of bloeduitstortingen ontstaan.
 
Verstuiking
verstuiking Bij een verstuiking doelt men op een gewrichtsletsel. Er zullen géén gebroken botten aanwezig zijn maar een of meer banden, kapsels of bindweefsel kan zijn opgerekt, ingescheurd of doorgescheurd. Hierdoor ontstaat er speling in het gewricht wat, als pijnlijk zal worden ervaren. Het lichaamsdeel kan eveneens blauw kleuren en opzwellen.
Wanneer het alleen oprekken van de banden betreft spreekt met al snel van een verzwikking.
 
Behandelen
Bij zowel kneuzingen als verstuikingen kan men de pijn en zwelling tegen gaan door direct te koelen. Doe dit ongeveer 15 min en leg een drukverband aan. Het omhoog plaatsen van het lichaamsdeel kan eveneens verlichting brengen en zwelling tegen gaan. Zeker in de eerste uren is het belangrijk om het koelen met regelmaat te herhalen. Rust, Lichte onbelaste bewegingen zullen de doorbloeding van de spier bevorderen wat een snellere genezing tot gevolg zal hebben.
Wanneer je ervoor kiest met ijs te koelen doe dit dan nooit direct op de huid, dit kan bevriezingen tot gevolg hebben.
Paracetamol kan als pijnstiller worden genomen welke als neveneffect als temparatuur-regulator zal fungeren.
 
cookieassistant.com