SHERPAZ.nl

Technieken EHBO

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 369 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Bloeding Bewusteloos Verslikken Brandwond
Botbreuk Kneuzing Vergiftiging Trommel
 
 
EHBO De afkorting EHBO staat voor: "Eerste Hulp Bij Ongevallen". In het leger is dit ZHKH (Zelfhulp en kameradenhulp) Ondanks specialistische opleidingen en verenigingen is het eigenlijk voor iedereen aan te raden een en ander van EHBO te weten. Als scout ben je bezig met vuur (brandwonden), zakmes of bijl (snijwonden), pionieren op hoogte (keuzingen tot breuken) en zul je hier eerder met EHBO te maken hebben dan een doorsnee sporter.
 
Basis-regels
De basis bij EHBO is opgebouwd uit een aantal regels:
Regel 01: Let op de veiligheid!
Regel 02: Wat is er gebeurd?
Regel 03: Stel het slachtoffer gerust!
Regel 04: Regel deskundige hulp!
Regel 05: Verplaats het slachtoffer, bij voorkeur, niet!
Regel 06: Scherm een slachtoffer af tegen hitte en koude!
 
Regel 01:
gevaar Let ten alle tijden op gevaar voor jezelf en omstanders, liever n slachtoffer dan twee. Laat een situatie het niet toe direct het slachtoffer te benaderen, doe dit dan niet. Zorg in die gevallen dat je eerst een veilige situatie creert.
Denk hierbij aan:
Eventueel opkomend verkeer.
Oorzaak ongeval, kan dit jou ook overkomen.
 
Regel 02:
ongeval Bij het naderen van een ongeval zul je een beeld kunnen vormen van wat er is gebeurd. Probeer uit een situatie af te leiden wat zich heeft afgespeeld voorafgaande aan het ongeval. Praat over het voorval met het slachtoffer en vraag deze wat hij mankeert. Vraag aan eventuele omstanders wat er is gebeurd.
 
Regel 03:
Wanneer een slachtoffer bij positieven is of komt is het van groot belang dat hij onder alle omstandigheden bij positieven en rustig blijft. Probeer de aandacht af te leiden van eventuele lichamelijke gebreken zodat onnodige stress voorkomen wordt.
 
Regel 04:
ambulance Bij een echt ongeval waar meer aan de hand is dan een geschaafde knie zul je deskundige hulp in willen schakelen.
 
Algemeen Noodnummer: 112
 
Het is van groot belang dat een eventuele melding zo gedetailleerd mogelijk door komt. Zo zijn de volgende punten van belang:
 
Vertel als beller wie je bent?
Wat heeft zich voorgedaan?
Waar is het ongeval gebeurd?
Wat is de omvang van het ongeval? (aantal slachtoffers)
Wat is de huidige situatie?
Wat is de huidige status van de slachtoffers?
 
Regel 05:
Slachtoffers worden bij voorkeur ter plekke geholpen. Alleen wanneer de situatie als gevaarlijk aangemerkt wordt verplaatst men een slachtoffer. Naast zichbare mankementen kan een slachtoffer namelijk ook inwendige gebreken opgelopen hebben. Zaken die je niet aan de buitenzijde af kunt lezen maar die wel ver strekkende gevolgen met zich mee kunnen dragen. Om slachtoffers te verplaatsen zijn methoden ontwikkeld maar in een geval van nood heiligt het doel de middelen.
 
Regel 06:
Slachtoffers van een ongeval zijn per definitie niet in staat veranderingen in hun conditie aan te brengen. Eenvoudige taken als beschutting zoeken voor hitte of koude, hebben ze zelf niet in de hand. Focus niet alleen op eventuele wonden maar ook op omgeving.
Voorlichtingsfilm EHBO, laden kan enkele minuten duren.
 
Rautek-greep
Slachtoffers worden bij voorkeur op de plaats van het ongeval geholpen. Wanneer de omgeving dit veiligheidshalve niet toe laat zal het slachtoffer verplaatst moeten worden. Verplaatsen van een slachtoffer doe je middels de greep van Rautek.
 
 
cookieassistant.com