SHERPAZ.nl

Technieken EHBO

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 134 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Bloeding Bewusteloos Verslikken Brandwond
Botbreuk Kneuzing Vergiftiging Trommel
 
 
bewusteloos Bewusteloosheid is een toestand waarin men het bewustzijn over de omgeving verliest. In tegenstelling tot de natuurlijke slaap kan men daarbij niet door aanspreken, knijpen of andere zintuiglijke prikkels worden gewekt.De oorzaken van bewusteloosheid staan bijna altijd in verband met mechanisch geweld (klap op het hoofd, verkeersongeluk) of door een zuurstoftekort in de hersenen. Deze laatste noemen we de metabole oorzaken, met name de inwerking van giftige stoffen op het bloed zorgen dan, dat er te weinig zuurstof in het bloed opgenomen kan worden. Een kortdurende, onschuldige bewusteloosheid is het flauwvallen dat vooral voorkomt bij personen met neiging tot lage bloeddruk, door hitte, benauwdheid of andere situaties die resulteren in een tijdelijk tekortschieten van de bloedtoevoer naar de hersenen, waarbij het vaatstelsel zich niet snel genoeg aanpast en er zich teveel bloed in buik en benen ophoopt. Minder onschuldig is diepe bewusteloosheid ofwel coma. Oorzaken welke kunnen leiden tot bewusteloosheid: hersenschudding, hersenkneuzing, hersenbloeding, sterke verhoging van de druk in de schedelholte, epileptische toevallen, allerlei vergiftigingen, bv. door koolmonoxide, alcohol, morfine of een grote dosis slaapmiddelen.
 
Stabiele zijligging
Bij ontbrekend of ontbrekend bewustzijn kan het voorkomen dat een slachtoffer gaat braken. Om te voorkomen dat een slachtoffer in eigen braaksel om komt dient deze op z'n zijde geplaatst te worden. Dit heet de stabiele zijligging. Onderstaand filmpje laat zien hoe de stabiele zijligging uitgevoerd dient te worden. (Laden kan enkele minuten duren)
 
 
Aandachtspunten
EHBO Wanneer een slachtoffer naast de bewusteloosheid wonden vertoont dien je hier uiteraard ook rekening mee te houden. Zo kan er na een klap op het hoofd bloed uit het oor komen, dit wijst op een schedelbasisfractuur. Het bloedende oor laat je altijd naar boven wijzen. De hulpdiensten zien dit dan direct bij aankomst en kunnen hier dan ook actie op ondernemen. Wonden aan het corpus (lichaam) genieten de voorkeur naar onder gericht te worden zodat de organen zo min mogelijk belast worden in functionaliteit. Ernstige bloedwonden gaan in behandeling voor de stabiele ligging van een slachtoffer.Anders ligt hij alleen veilig terwijl hij leeg bloed.
 
cookieassistant.com