SHERPAZ.nl

Technieken Communicatie

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 352 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Middelen Nood Route Geheimschrift
 
 
Noodsignaal Wanneer je in nood verkeert en dit aan anderen duidelijk wilt maken is het belangrijk een aantal signalen te kennen. Ongeacht welke taal je spreekt communiceren over een afstand of met een piloot is moeilijk wanneer je jezelf verbaal niet uit kunt drukken. In de basis zijn "YES" en "NO" de belangrijkste. YES van Ja of ik heb hulp nodig en No van nee of ik heb geen hulp nodig. Algemeen geaccepteerd is om de Yes te uiten in een rode kleur en de No in een groene.
In onderstaande tabel ook een overzicht met geluid en lichtsignalen
bericht kleur geluid licht
levensgevaar
(S.O.S)
Rood 3x kort
3x lang
3x kort
3x kort
3x lang
3x kort
Hulp nodig Rood 6x kort 6x kort
Bericht
begrepen
Wit 3x kort 3x kort
 
Grond-Lucht Lichaamssignalen
NoodsignaalVooral in moeilijk berijkbare gebieden is het van belang dat er meer communicatie plaats kan vinden dan alleen "ja" of "nee". Ook hier zijn afspraken over gemaakt. In onderstaande plaatjes de signalen en de betekenis.
Noodsignaal
 
Grond-Lucht tekens
Noodsignalen Aangezien je niet 24 uur per dag in de mogelijkheid verkeert om zelf aan anderen een boodschap over te brengen zijn er ook tekens welke je uit kunt zetten waaruit een eventueel zoekende partij af kan leiden waar je bent en wat je mankeert. Combinaties zijn natuurlijk ook mogelijk.
 
Aandacht trekken
In bovenstaande staat omschreven hoe te communiceren met partijen welke je gevonden hebben. Aandacht_trekken Verkeer je echter in een situatie dat je nog gevonden moet worden dan zul je dus eerst de aandacht moeten trekken van een tweede partij. De grond naar lucht signalen kun je uitleggen in de hoop dat ze gezien worden. Maar soms is het beter pro-actief te acteren door een vuur aan te leggen of op een andere manier de aandacht te trekken. Het laatste door geluid of lichtkogels etc. Een manier om vliegtuigen te signaleren waar je bent is door een reflecterend oppervlak met in hhet midden een gaatje op anderstaande manier te gebruiken. De linker hand wordt hier gebruikt om het zonlicht te richten.
 
Aandacht getrokken
Terugkoppeling Zoals ook in de inleiding omschreven is communicatie een proces van vraag en antwoord. Het proces is pas compleet wanneer de ontvanger een bericht heeft ontvangen en begrepen. Vliegtuigen die "wiebelen" met de vleugels hebben je bericht begrepen. (Feedback)
 
cookieassistant.com